Koude melk toevoegen aan hete soep kan ook schiften veroorzaken. Probeer beide apart te verwarmen en voeg dan langzaam de soep toe aan de melk. Niet koken ook, want melk schift bij 180F als ik het me goed herinner. Verse room werkt echt goed voor tomatensoep omdat het minder melkzuur bevat (wat schiften veroorzaakt).
Je kunt de melk op smaak brengen door er zuiveringszout aan toe te voegen om de zuurgraad te neutraliseren. Je kunt ook volle melk toevoegen, want die bevat meer vet en zal daardoor minder snel schiften.
Je kunt de zuurheid verminderen met vet, suiker of een base zoals baking soda, maar tomaten worden van nature milder als ze worden verhit.
LET OP: De tomaat en de melk moeten precies dezelfde temperatuur hebben tijdens het mengen. Breng de melk niet aan de kook (dit kan op zichzelf al schiften veroorzaken) . Voeg de hete tomatensaus heel langzaam toe aan de melk, onder voortdurend roeren.
Denk aan de kinderen. Als de kinderen de soep iets te zuur vinden kan je een scheutje melk toevoegen. De soep wordt dan iets zachter van smaak. Zorg er wel voor dat de soep niet meer kookt als je de melk toevoegt en de melk moet wel op kamertemperatuur zijn.
Tomatensoep smaakt beter met melk, omdat het de soep romiger maakt . Je kunt water toevoegen als je geen melk hebt of zuivelvrij wilt eten, maar dat verandert de textuur.
Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet.
Zachtjes verwarmen: Vermijd plotselinge hoge temperaturen. Verwarm de melk langzaam op laag tot middelhoog vuur, af en toe roerend om aanbranden en schiften te voorkomen. Voeg geleidelijk zuur toe: Als u zure ingrediënten gebruikt (zoals citroensap of tomaten), voeg deze dan langzaam toe en meng goed om te voorkomen dat de melkeiwitten een schok krijgen.
Tip 1: breng de ingrediënten op kamertemperatuur
De belangrijkste tip om schiften te voorkomen: zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Liefst kamertemperatuur. Zo 'schrikken' de ingrediënten niet van elkaar en mengen ze makkelijker.
Een klein snufje zuiveringszout kan helpen de pH-waarde in balans te brengen en de algehele zuurgraad te verlagen.
Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan. Gebruik hier niet te veel van, anders moet opnieuw zuur toegevoegd worden. Is de tomatensaus te zuur geworden? Dan is een beetje tomatenketchup toevoegen een goed middel om het zure eraf te halen.
Zwarte peper – Zwarte peper geeft de soep wat pittigs en versterkt de andere smaken in de soep. Voeg de peper het liefst versgemalen toe. Zout – Met een snuf zout maak je de smaak nog dieper en rijker. Maar voeg niet zomaar een grote lepel zout toe aan de soep.
Als de verhouding toegevoegd vet (zoals room of kruidenkaas) niet goed zit, kan soep schiften. Er is niets mis mee, maar ze ziet er niet meer lekker uit. Is je soep geschift, laat ze dan helemaal afkoelen tot op kamertemperatuur en mix ze opnieuw met de staafmixer om de ingrediënten opnieuw te laten binden.
Een andere goede tip bij het toevoegen van zuivel aan soep is om langzaam een kleine hoeveelheid hete vloeistof met je zuivel te mengen . Ik schep meestal wat hete bouillon in een grote maatbeker en voeg daar langzaam mijn zuivel aan toe, onder voortdurend kloppen. Dit tempert je zuivel en voorkomt uiteindelijk dat het gaat schiften.
Hoe maak ik soep iets zoeter? Om soep zoeter te maken, kun je verschillende natuurlijke ingrediënten toevoegen die een zoete smaak toevoegen aan het gerecht. Je kan bijvoorbeeld zoete groenten toevoegen. Hierbij kan je denken aan aardappelen zoals we in dit recept voor tomatensoep met zoete aardappel doen.
Hoe vetter de melk, hoe kleiner de kans op aanbranden. U kan het aanbranden voorkomen door te werken op een zacht vuur, door met een houten lepel voortdurend te roeren tijdens het opwarmen of door een kookpot te gebruiken met een dikke bodem.
Bij groenten gebruik je groenten- of kippenbouillon, bij soepen met vlees kan je vleesbouillon gebruiken. Maar hier kan je natuurlijk naar hartenlust mee experimenteren. Geschifte soep? No go!
De azijn helpt de melk te stremmen . Stremmen ontstaat wanneer de vaste stoffen in de melk (de eiwitten en vetten) samenklonteren en een nieuwe substantie vormen, wrongel genaamd. Het stremmen is het resultaat van een chemische reactie tussen de azijn (zuur) en de vetten en eiwitten.
Wanneer er veel calcium in de melk zit, kan het spontaan gaan schiften (Utrechts melkgebrek) en als je een zuur toevoegt aan melk, dan schift het sowieso. Zo wordt trouwens panir gemaakt, een vleesvervanger.
Om te voorkomen dat de hwachae gaat schiften , roer je de gezoete gecondenseerde melk en de gewone melk door elkaar tot de gecondenseerde melk volledig is opgelost . De suiker voorkomt dat de melk schift.
Melk en fruit lijken misschien een onschuldige combinatie, maar zure vruchten of citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi's of ananas kunnen melk laten schiften, waardoor het moeilijk te verteren is. Deze combinatie kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagklachten.
Voeg er iets zetmeelachtigs aan toe .
Ten eerste kun je een papje maken van een mengsel van maïzena en water, dat je vervolgens aan de soep kunt toevoegen. Ten tweede, begin met een roux voordat je alle andere soepingrediënten toevoegt. Voer een van deze stappen uit voordat je de melk toevoegt om schiften te voorkomen.
Laat het niet koken
Koken is een zekere manier om melk te laten schiften. Het is niet zomaar koken. Melk te snel verwarmen, zelfs als het nooit kookt, kan ook schiften. Verwarm de melk zachtjes op middelhoog vuur om te voorkomen dat de melk gaat schiften.
Let wel op de temperatuur wanneer je de melk toevoegt. Een trucje is om de melk eerst in de magnetron te doen . Als je koude melk aan een kokendhete soep toevoegt, zal de melk schiften. Ook als je de soep te heet laat koken, kan de melk schiften.