Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft het beste.
Het gaat er meer om wat cacao níét bevat. De beste cacaopoeder bevat iets minder dan de helft van het vetgehalte van pure chocolade ; daardoor is het droog en licht met een zeer geconcentreerde smaak, dus een klein beetje is al voldoende.
Criollo cacaopoeder : de puurste en gezondste
Voor ons cacaopoeder gebruiken we uitsluitend Criollo cacaobonen van de Theobroma cacao L.
Criollo : Beschouwd als de beste cacaokwaliteit vanwege de zachte en complexe smaak, maar ook zeldzamer en duurder. Forastero: De meest voorkomende soort, gebruikt in grotere chocoladeproducties, heeft een bitterdere en minder delicate smaak.
Ja, pure cacao zit vol antioxidanten. Het zijn stoffen die je lichaam helpen beschermen tegen schade van buitenaf. Vooral rauwe cacao, die niet verhit is, bevat nog veel van deze gezonde stoffen en daarom is pure cacao een vrij gezonde keuze.
Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft het beste.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
De Criollo is de volmaakste diamant van alle cacaoboon soorten. Deze boon heeft de meest delicate, gebalanceerde en zachte smaak maar is heel vatbaar voor ziektes. De boon is goed voor 5-10% van de wereldproductie.
Cacao is de meest rauwe en pure vorm, want cocoa is verhitte cacao en bevat daardoor minder vezels, maar ook minder calorieën. Cocoa is waarschijnlijk ook iets goedkoper dan cacao.
Ja, gezonde pure chocolade heeft een cacaogehalte van minimaal 70% en bevat weinig toegevoegde suikers. Naast de antioxidanten bevat pure chocolade ook mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Maar de beste antioxidanten krijg je binnen vanaf 85%. Maar mocht je dit te bitter vinden, is 60-70% cacao ook gewoon prima.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Het geeft wel smaak, bevat gezonde voedingsstoffen maar er zitten niet veel calorieën in het poeder waardoor het eindresultaat niet te vet of te zwaar wordt en je zeker niet door de cacao zult aankomen.
Na de oogst worden de cacaobonen gedroogd, geroosterd en gemalen tot een cacaomassa. Deze massa wordt vervolgens geperst, waardoor er cacaopoeder en cacaoboter ontstaat. Dit biologische cacaopoeder is gealkaliseerd (ook wel Dutch processed), wat zorgt voor een mildere smaak en een donkerdere kleur.
Het wordt aangeraden om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren, wat ongeveer 5 tot 10 g rauwe cacaopoeder is.
In veel gevallen wordt carob als vervanger van cacao ingezet. Omdat het van zichzelf tamelijk zoet is, hoeven er, in tegenstelling tot bij bittere cacao, minder suikers aan te worden toegevoegd. Daarnaast bevat het een veel lager vetpercentage dan cacao.
Cacao is al lang verdeeld in drie variëteiten: Criollo, Forastero en Trinitario. Conventionele wijsheid laat je geloven dat Criollo de beste is, Forastero de laagste kwaliteit en Trinitario in het midden.
Soorten Cacao en Variëteiten
Criollo Cacao: Criollo cacao wordt beschouwd als de koningin onder de cacao variëteiten vanwege haar zeldzaamheid en superieure kwaliteit.
Rauwe cacao is een stemmingsverbeteraar, antidepressivum en ondersteunt een goede nachtrust, omdat het fundamentele neurotransmitters voor de hersenen bevat, zoals tryptofaan. Rauwe cacao helpt ons om ons gelukshormoon serotonine aan te maken, wat ook belangrijk is voor de productie van ons slaaphormoon melatonine.
Voedingsdeskundige Lynn De Merlier: “Op de vraag of bakken met cacaopoeder gezonder is dan met chocolade, kan ik volmondig 'ja' antwoorden. Cacaopoeder wordt namelijk gezien als een echt superfood.
Ongekende kwaliteit
De cacaobonen die in België worden gebruikt, zijn van de hoogste kwaliteit omdat ze worden gekozen volgens de plaats van herkomst van de oogst en de manier waarop ze worden verwerkt. Tijdens het roosteren worden ze gemalen tot 12 micron, zoals de officiële voorschriften voorschrijven.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
De landen Ivoorkust en Ghana leveren samen zo'n 60% van de wereldwijde cacao, maar daar gaat het de laatste tijd niet goed. Dit leidt tot een lager aanbod van cacao, wat direct invloed heeft op de prijs. Naast de droogte zijn ook de cacaovoorraden historisch laag. Door deze schaarste stijgen de prijzen verder.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
In principe kan gezegd worden dat de algemene cacaokwaliteit van Lindt Chocolade niet beter is dan die van andere supermarktpralines. Afhankelijk van het productsegment vind je alleen kwaliteiten die de koper met Lindt associeert in het prijssegment, dat ook voor Lindt duurder is.
Wat is de gezondste pure chocolade? De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.