Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Je kunt dit doen door de dag van tevoren de ovenschotel helemaal te maken en in de oven te zetten. De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C.
Ovenschotels
De restjes van die heerlijke ovenschotel hoef je niet zomaar in de vuilnisbak te kegelen, maar als je hem in de microgolfoven opwarmt, is hij veel te droog. Giet er daarom een beetje water over, dek hem af met aluminiumfolie en zet hem in de oven op 160 graden.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast. En die leftovers warm je later gemakkelijk weer op in de oven of magnetron.
Hoe verwarm je lasagne? Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Deze aardappelgratin serveerde ik bij gebraden gemarineerde beenham, het hoofdgerecht van een 21-diner. Bij eventueel opnieuw opwarmen, dus als je de gratin van te voren hebt gemaakt of als je overhoudt, stel je de oventemperatuur beter niet boven max 100°.
Opwarmen in de oven
Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius. Op het etiket van de maaltijd staat dit precies aangegeven.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg. Zet je ragout in een stoofpot met een deksel in de oven en laat hem zo opwarmen.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende.
Krokant korstje
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat.
Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur volgens het recept. Voorverwarmen is niet altijd nodig. Om energie te besparen kun je bijvoorbeeld lasagnes en andere ovenschotels direct in een niet-voorverwarmde oven plaatsen. Vet de bakvorm of ovenschaal in met een klein beetje vloeibare margarine of olie.
Bak een ovenschotel altijd in het midden van de oven op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden. Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.