Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Er is wel een grove richtlijn te geven: 20 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot milde vergiftigingsverschijnselen en 40 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht kan leiden tot ernstige vergiftigingsverschijnselen.
Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts in de onderstaande gevallen: Zwarte chocolade: Indien de hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg, ...).
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Er is goed nieuws voor de chocolade liefhebbers: het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben dit ontdekt. Mensen die vaker chocolade eten zouden doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Eet je een hele reep chocola dan krijg je een dusdanige hoeveelheid suiker (en calorieën) binnen dat je een bloedsuikerdip kunt verwachten, kort nadat je de chocola op hebt. Het resultaat hiervan kan zijn dat je trek hebt in meer calorierijke en zoete voedingsmiddelen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Waar de één dan heel veel gaat shoppen, zoekt de ander het liever in lekkere dingen zoals chocolade. Dat zit namelijk vol snelle koolhydraten. Wanneer die koolhydraten in ons lichaam komen, verspreiden onze hersenen dopamine; de welbekende geluksstofjes. Hierdoor voelen we ons snel beter.
Heel globaal kun je bij het eten van pure chocolade ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht, een groot verschil dus.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels.
1 blokje (7 gram) pure chocolade bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal). Dat is evenveel als 2 volkorenboterhammen belegd met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk samen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Het regelmatig eten van chocolade kan het risico op hart-en vaatziekten met een derde verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.
Pure chocola verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken door de Cochrane Group. De theorie is dat cacao flavonolen bevat die als antioxidanten werken en ervoor zorgen dat de bloedvaten zich 'ontspannen'. Het bloed kan dan makkelijker door de vaten stromen, waardoor de bloeddruk daalt.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.