Rauwe producten
Rauwe vis, rauw vlees en producten met rauwe eieren of melk kan je het beste vermijden. Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten waar je kindje extra gevoelig voor is. Voorbeelden van deze producten zijn filet americain en ossenworst.
Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Vis: geef geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Vlees: in rauw vlees zitten ziekmakende bacteriën. Je kunt je kind daarom beter geen rauw vlees geven, zoals ossenworst, filet americain, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Mayonaise, gemaakt met gepasteuriseerde eieren, kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Vermijd mayonaise die honing bevat, wat geassocieerd wordt met een risico op infantiel botulisme bij baby's jonger dan 12 maanden.
Rauwe, rare en medium-rare biefstukken vormen een verhoogd risico op voedselgerelateerde ziekten, ongeacht de leeftijd . Baby's en jonge kinderen zijn echter gevoeliger en lopen een groter risico op ernstige ziekten.
9 maanden oud + : Op deze leeftijd ontwikkelen baby's de pincetgreep (waar de duim en wijsvinger elkaar ontmoeten), waardoor ze kleinere stukjes voedsel kunnen oppakken. Snijd grote, buisvormige pasta's doormidden, of bied macaroni, gevierendeelde ravioli of gehakte noedels aan.
Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar. Baby's zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hier in kunnen zitten.
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar). De aanbevolen broodsoort is volkorenbrood, omdat dit brood belangrijke voedingsstoffen als vezels bevatten.
Mogelijk schadelijke chemicaliën, ftalaten genaamd, zijn al meer dan tien jaar verboden in bijtringen en rubberen eendjes voor kinderen, maar ze zijn in hoge concentraties aangetroffen in macaroni-kaasmixen met kaaspoeder.
Voedingsmiddelen met veel zout (natrium), zoals sommige blikvoedingen, bewerkt vlees (bijv. vleeswaren, worstjes, hotdogs, ham) en diepvriesmaaltijden, moeten worden vermeden. Sommige snacks en kant-en-klare verpakte peutervoedingen uit de winkel bevatten veel zout. Controleer het etiket met voedingswaarde om voedingsmiddelen met minder zout te vinden.
Tonijn is een vis met veel kwik, wat betekent dat hij veel van dit giftige zware metaal bevat, waarvoor baby's het meest kwetsbaar zijn. Daar komt nog bij dat tonijn overbevist wordt en geen duurzame vis is om te eten. Om die redenen adviseren wij geen tonijn onder de 2 jaar te serveren.
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.
Vanaf welke leeftijd is Danoontje 100% plantaardig geschikt? Danoontje 100% plantaardig is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
Baby's en jonge kinderen mogen geen schimmelgerijpte zachte kazen eten , zoals brie of camembert, of gerijpte geitenkaas en zachte blauwaderkaas, zoals roquefort. Er is een groter risico dat deze kazen een bacterie genaamd listeria bevatten. Veel kazen worden gemaakt van ongepasteuriseerde melk.
6 maanden +: Bied verse, gepasteuriseerde mozzarella (het type dat in water of wei wordt verkocht) aan in brede, platte plakken zodat de baby ze kan vasthouden en op kan kauwen . Verse mozzarella kan ook worden versnipperd en gesmolten in of op de voeding van de baby, maar strooi het spaarzaam, omdat klontjes gesmolten kaas een verhoogd risico op verstikking opleveren.
Zodra uw baby een pro is in het eten van zacht geprakte voeding, is hij of zij rond de 8 maanden misschien klaar om over te stappen op vingervoedsel. Hij of zij heeft de behendigheid om het voedsel op te pakken en los te laten of te prakken, en zal efficiënter en onafhankelijker worden naarmate hij of zij de pincetgreep rond de 9 maanden onder de knie krijgt.
Rundergehakt kan, als het goed gaar is, worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Het slachten van runderkarkassen tot biefstukken, braadstukken en andere populaire stukken resulteert in kleinere stukken, zogenaamde trims, die worden gemalen of fijngehakt om rundergehakt te maken.
Kies voor vers vlees zonder zichtbare vetrandjes, zoals kip, kalkoen, paarden-, kalfs-, runds- of varkensvlees. Vermijd vette vleessoorten, want die bevatten veel verzadigde vetzuren, wat niet zo goed is voor de gezondheid. Schapen- en lamsvlees zijn vetrijke vleessoorten: ze krijgen dus niet de voorkeur.
Het beste wat u kunt doen is het antigifcentrum bellen en hen u laten helpen met het opletten op toekomstige problemen. Raak niet in paniek als u uw kind met rauw vlees aantreft. Haal het vlees van hen af, veeg de mond schoon met een zachte, natte doek en geef ze wat water om te drinken.
In folders die aan gezinnen worden meegegeven die met jonge kinderen naar de voedingskliniek gaan, wordt aanbevolen om baby's ouder dan acht maanden chips, chocolade, gefrituurd voedsel en zoetigheid te geven.
12 maanden oud + :
Als u er vertrouwen in hebt dat het kind goed kan bijten en scheuren, geef dan een stuk pizza met het puntje eraf (zodat het niet te slap is). Let op dat zachtere, dunnere stukken pizza in de mond kunnen gaan plakken en kokhalzen kunnen veroorzaken.
Roomkaas kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Roomkaas dankt zijn naam aan de eeuwenoude gewoonte om het rijke vet, de room, van de bovenkant van de melk af te scheppen en het vervolgens te laten rijpen.