Het is niet het vriezen dat ervoor zorgt dat veel kant-en-klare diepvriesmaaltijden ongezond zijn. Dit komt door het sóórt maaltijd dat je voornamelijk tegenkomt in het vriesvak. Deze maaltijden bevatten vaak veel verzadigd vet, veel zout, weinig vezels en veel kilocalorieën.
Het direct invriezen van maaltijden is juist heel gezond. Het helpt namelijk om voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, langer te behouden. Langer dan wanneer je een maaltijd in de koelkast zou bewaren.
Hoge natriumgehaltes
Sommige diepvriesmaaltijden bevatten veel natrium, wat kan bijdragen aan hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen als het in overmaat wordt geconsumeerd . Hoewel veel diepvriesfruit en -groenten geen zout bevatten, bevatten veel diepvriesmaaltijden, zoals diepvriespizza, wel zout.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
Het goede nieuws: er bestaan wel degelijk gezonde magnetronmaaltijden. Maar helaas: het zijn er niet veel. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten meestal te weinig groenten, te weinig energie, te veel verzadigde vetten en veel zout. Dat betekent niet dat magnetronmaaltijden per se ongezond zijn.
Wat uw redenen ook zijn, kant-en-klaarmaaltijden zijn niet altijd zo voedzaam als een maaltijd helemaal zelf koken . Dit komt omdat ze uw lichaam niet altijd de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om gezond te blijven. Kant-en-klaarmaaltijden kunnen veel zout en vet bevatten en weinig andere voedingsstoffen.
Magnetrons gebruiken niet-ioniserende straling, die atomen in een molecuul verplaatst maar geen elektronen verwijdert. Magnetronstraling kan de chemische samenstelling van uw voedsel niet veranderen. Dit betekent dat er geen kwaad is in het gebruik van uw magnetron en het eten van voedsel dat ermee is gekookt . De verscheidenheid aan magnetrontoepassingen is handig bij het maken van snelle maaltijden.
Een kant en klaar maaltijd zou een gezonde levensstijl niet ondersteunen. De kant en klaar maaltijden van Iglo zitten boordevol groenten en vitaminen. Dit komt doordat de diepvriesmaaltijden bestaan uit verse ingrediënten die snel en vakkundig zijn ingevroren. Hierdoor behouden de ingrediënten hun kwaliteit.
Onze chefs gebruiken met trots alleen echte ingrediënten in ons eten en vriezen onze maaltijden in zodra ze gekookt zijn. De manier waarop we onze maaltijden bereiden en koken, betekent dat er bijna niets bewerkt is in ons eten , maar u kunt de volledige lijst met ingrediënten bekijken op het etiket of de webpagina van elk product.
Ze bekeken onder andere Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Apetito, Uitgekookt en Maaltijdservice.nl. Grote winnaar bij dit onderzoek was Uitgekookt. Chef kok Pierre Wind beoordeelde deze maaltijden met een goed. Perfecte smaak en goed in balans.
Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
Sommige diepvriespastamaaltijden kunnen een hoger natrium- en vetgehalte hebben . Zorg ervoor dat u de etiketten zorgvuldig leest en opties kiest die passen bij uw dieetbehoeften. Bovendien kan de kwaliteit van ingrediënten per merk verschillen. Zoek naar merken die zich inzetten voor het gebruik van verse, hoogwaardige ingrediënten voor de beste resultaten.
De diepvries maaltijden van Apetito scoorden qua smaak het hoogst: een 5,9, gevolgd door de koelverse maaltijd van Vers voor Thuis (5,6) en Foodconnect (5,4). Het slechtst werd beoordeeld de koelverse maaltijd van Maaltijdservice (4,7).
Sommige diepvriesmaaltijden bevatten veel natrium, veel bevatten meer dan 2.000 mg natrium per portie . De American Heart Association (AHA) beveelt niet meer dan 2.300 mg natrium per dag aan, dus 2.000 mg is veel zout voor één maaltijd. Probeer diepvriesmaaltijden te vinden met minder dan 650 mg (29% DV) natrium per portie.
Bepaalde soorten diepvriesmaaltijden in de supermarkt kunnen kunstmatige transvetten bevatten, die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Kunstmatige transvetten staan erom bekend het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verhogen , het risico op atherosclerose te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Zoals de meeste ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn kant-en-klaarmaaltijden over het algemeen energierijk en bevatten ze hogere niveaus van goedkope ingrediënten zoals verzadigde en transvetten, geraffineerde zetmelen, vrije suikers en zouten, terwijl ze weinig vezels en micronutriënten bevatten ( 1 ) .
Er is vaak een misvatting dat wanneer voedsel wordt ingevroren, het volledig veilig is, omdat alle bacteriën worden vernietigd door vriestemperaturen. Helaas is dit niet het geval. Invriezen doodt geen schadelijke bacteriën in voedsel . De bacteriën blijven in leven, maar worden slapend (inactief) bij vriezertemperaturen van -18°C en lager.
Als voedingsdeskundige vermijd ik kant-en-klaarmaaltijden omdat ze vaak veel energie, vet, verzadigd vet en zout bevatten en weinig vezels. Regelmatig dit soort maaltijden eten kan bijdragen aan gewichtstoename, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte , wat het risico op coronaire hartziekte vergroot.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Diepvriesmaaltijden kunnen notoir veel natrium en verzadigd vet bevatten. "De slechtste diepvriesmaaltijden bevatten meer dan 700 gram natrium en meer dan 4 tot 5 gram verzadigd vet", zegt Taylor. Het is het beste om het natrium in uw diepvriesmaaltijden te beperken tot 600 milligram of minder, en het verzadigde vet tot 3 gram of minder.
Julie Howard, MD, een huisarts bij Mayo Clinic Health System in Tomah, zegt: " Koken in de vriezer kan een effectieve manier zijn om snel, makkelijk en gezond te koken . Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat u zich goed bewust bent van de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met onjuiste voedselopslag."
Magnetronmaaltijden kunnen vol zitten met overtollige suikers, zout, kunstmatige smaakstoffen en calorierijke ingrediënten die uw gewicht in slechts enkele dagen kunnen verhogen. Als u magnetronmaaltijden koopt, controleer dan de totale calorieën, natrium en suiker op de achterkant van de verpakking voordat u koopt.
Veel kant-en-klaarmaaltijden kunnen worden geclassificeerd als ultrabewerkte voedingsmiddelen , waaraan vaak meerdere ingrediënten zijn toegevoegd, zoals suiker, zout, vet, kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen. De consumptie van kant-en-klaarmaaltijden wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op obesitas.
Wanneer u een kant-en-klaarmaaltijd in de oven zet, warmt u deze op in plaats van dat u deze kookt. Omdat gekookt voedsel slechts één keer opgewarmd mag worden, kunnen restjes niet nogmaals opgewarmd worden. Dus tenzij de verpakking specifieke instructies voor het opwarmen bevat, moeten restjes kant-en-klaarmaaltijden koud gegeten worden of helemaal niet .