Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied.
Typisch Hollands
Op het gebied van fruit worden de appel (43%) en aardbei (30%) het vaakst aangewezen als typisch Nederlandse vruchten.
De appel staat net als de twee vorige metingen nog steeds op de eerste plek. Wat er vergeleken 2019 is veranderd is dat de mandarijn en sinaasappel hebben gewisseld.
Oer-Hollands: andijvie, boerenkool, hutspot en zuurkool.
vrucht zelfst.
A prune is a fruit that is eaten fresh or dried. Een pruim is een vrucht die vers of gedroogd wordt gegeten.
Een aanzienlijk deel (circa 30 procent) van het verse fruit en de verse groenten die in Nederland worden ingevoerd, komt uit de 'monitor-landen'. De belangrijkste herkomstlanden zijn Zuid-Afrika, Costa Rica en Brazilië. Met name fruit komen uit deze groep landen.
De olijf is een vrucht. Net zoals perziken, nectarines en kersen behoort ze tot de groep van het steenfruit (wat dat juist is, lees je hier).
In Nederland wordt fruit (appels en peren) voornamelijk geteeld als hardfruit in de winter en zachtfruit in de zomer (bosvruchten, bessen en aardbeien). Als je fruit exclusief uit Nederland haalt zal je in de winter enkel keuze hebben uit appels en peren, en in de zomer een bredere variëteit.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
De cherimoya wordt ook wel Jamaica-appel genoemd. Het is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Het vruchtvlees is wit en romig met oneetbare (giftige) pitten. De smaak doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom.
Zo noteerde de import van groenten een plus van 9 procent en steeg het importbedrag aan vers fruit met 1 procent. Ruim driekwart van de totale import komt overigens nog altijd voor rekening van vers fruit. De top-5 import bestaat uit avocado, banaan, druif, blauwe bes en sinaasappel.
Het meest gegeten en verhandelde fruit ter wereld is al sinds jaar en dag de banaan. Ecuador, Guatemala, Costa Rica, Colombia en de Filipijnen zijn de belangrijke exportlanden van bananen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De appel is het meest populaire stukje fruit in Nederland. Op de voet gevolgd door de banaan en de sinaasappel. Fruit is lekker en gezond. Toch eten we veel te weinig fruit.
Vooral het zachte fruit: bessen, bramen, aardbeien en frambozen, maar steeds vaker ook de steenvruchten zoals kersen en pruimen. Ze groeien niet in de bekende glazen kassen, maar overkapt onder een soort plastic paraplu's.
De abrikoos, perzik en nectarine zijn allemaal aan elkaar verwant. Deze steenvruchten groeien het beste op een warme en beschutte plaats. Zo rijpen de vruchten het beste af en krijgen ze hun heerlijke zoete smaak. Deze bomen staan dus het liefst in de volle zon.
Tropisch fruit zoals ananas en kokosnoten groeien niet in Nederland. Daarom halen we het uit landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Azië. Dat gaat vaak met vliegtuigen. Groente en fruit uit Europa halen we met vrachtwagens en schepen.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
GEZOND KOKEN MET HOLLANDSE INGREDIENTEN!
Puur Hollands is een kookboek vol met heerlijke gerechten voor ieder moment van de dag. Met pure ingrediënten van onze eigen bodem; uit onze eigen omgeving, van onze eigen boeren of uit eigen tuin.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Plantkunde: tomaat is fruit
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.