Weinig smaak Het aardbeienseizoen is in volle gang. Als je dan heerlijke, sappige exemplaren verwacht, kom je bedrogen uit. In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
De zuurgraad komt voornamelijk van citroenzuur, dat ongeveer 88% van het zuurgehalte uitmaakt, samen met appelzuur en ellaginezuur . Als ze rijpen, neemt de zuurgraad af. Omdat de suiker/zuurverhouding verandert, smaken rijpe aardbeien zoeter. Het rijpingsproces wordt aangestuurd door het hormoon auxine.
Speel vals met zout en suiker
De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt. Zo gebruiken we ook weleens zout om tomaten rijper te doen smaken. Probeer dit trucje gerust ook eens bij andere vruchten.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.
Schade door tarnished plant bug (TPB) nimfen zorgt ervoor dat de vrucht misvormd raakt en vaak kleiner wordt. De schade is te zien als een hard, zaadachtig gebied aan de punt van de bes. Tarnished plant bug is een veelvoorkomende insectenplaag in onze regio.
Wil je ze toch wat langer bewaren, zet ze dan in de koelkast. Zo blijven ze 2-3 dagen houdbaar. Laat ze voor consumptie nog wel even op kamertemperatuur komen; het fruit laat zijn suikers pas vrij bij een temperatuur van 18°C. Koude aardbeien smaken daarom soms nog wat zuur.
Gooi ze in suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemlikeur, zou geweldig zijn). Je hebt niet veel nodig om de bessen te laten rocken; een kwart tot een half kopje sap of drank, en ongeveer het dubbele van de hoeveelheid suiker, is alles wat je nodig hebt.
Bepaalde pesticiden kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Een team dat rapporteert in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van de American Chemical Society heeft ontdekt dat twee veelvoorkomende fungiciden voor aardbeien cellulaire mechanismen kunnen beïnvloeden, waardoor bessen ontstaan met een gedempte smaak en zoetheid, en een lagere voedingswaarde .
Aardbeienplanten produceren kleinere hoeveelheden suikers als het weer koel en bewolkt is. Als gevolg hiervan zijn de bessen niet zo zoet als het weer koel en regenachtig is in mei en juni. Lederrot, veroorzaakt door een schimmelziekte, kan een probleem zijn bij nat weer . Geïnfecteerd fruit heeft een leerachtige textuur en een bittere smaak.
Laat de bessen macereren .
Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
Als uw smaakpapillen in de zoete zone van uw tong al ongevoelig zijn, maar de smaakpapillen in de zure zone van uw tong nog niet , dan zal fruit zuur smaken en proeft u de zoetheid niet.
In de meeste gevallen is het onvermogen van de aardbei om zich volledig te ontwikkelen dat leidt tot een zure smaak. Als het weer koud, bewolkt of regenachtig was tijdens het groeiseizoen in mei en juni, of als de temperaturen extreem hoog opliepen, dan kunnen uw bessen zuur of bitter reageren.
Bepaalde pesticiden kunnen verantwoordelijk zijn . Een team dat rapporteert in ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry heeft ontdekt dat twee veelvoorkomende fungiciden voor aardbeien invloed kunnen hebben op cellulaire mechanismen, waardoor bessen ontstaan met een gedempte smaak en zoetheid, evenals een lagere voedingswaarde.
De Arabella aardbeien zijn tijdens 'de week van de aardbei' de Floriade door de vakjury uitgeroepen tot lekkerste aardbei! Een prachtige blijk van waardering voor onze teler Arno Loos uit Moerstraten.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Het citroenzuur in het fruit concentreert zich tijdens het vriesdroogproces , waardoor het een lichte zuurheid krijgt.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
De aardbei is een schijnvrucht, de kleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes. Rijp zijn ze dieprood van kleur en hebben ze een zoete smaak. Aardbeien zitten bomvol vitamine C.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
De perfecte aardbeien zijn sappig, heerlijk zoet, groot van stuk, dieprood van kleur en hebben een beetzachte structuur.