Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Zout gebruiken tijdens het koken van pasta is een absolute must! Het hoeft niet veel te zijn, maar het maakt je uiteindelijke gerecht echt veel lekkerder. Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt.
Te lang koken kan ervoor zorgen dat de pasta overtollig zetmeel afgeeft, wat leidt tot plakkerigheid . Plaats een vergiet of fijnmazige zeef over een grote hittebestendige kom of in de gootsteen. Giet de pasta en het water voorzichtig in het vergiet, laat het water weglopen en bewaar de pasta.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Er zijn veel factoren die een rol spelen bij hoe snel pasta kookt, dus test de gaarheid vroeg en vaak. Je wilt dat de pasta stevig en lichtjes resistent (bijna veerkrachtig) aanvoelt als je erin bijt. Als het aan je tanden blijft plakken tijdens het kauwen, is het nog niet klaar .
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
Plakkerige of klamme huid kan worden veroorzaakt door verschillende problemen, waarvan sommige spoedeisende medische zorg vereisen. De vochtigheid van plakkerige huid is het resultaat van zweten . Er zijn verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat u overmatig zweet, van shock of een hartaanval tot een infectie of een paniekaanval.
Gebruik geen deksel op de pan. Dit is nergens voor nodig en een deksel zorgt er voor dat het water gaat schuimen. Voeg de pasta aan het kokende water toe en hou de pasta tijdens het koken goed in beweging. Hierdoor gaat de pasta niet aan elkaar plakken tijdens het koken.
Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
Kook je pasta in voldoende water. Je hebt 1 liter water nodig per 100 g pasta, en voldoende zout (1 koffielepel per liter water). Boter of olie toevoegen aan het kookwater is overbodig: die blijven boven drijven en mengen zich niet met de pasta. Het helpt alleen tegen het overkoken.
Het klinkt logisch, dat het toevoegen van olijfolie voorkomt dat je pasta aan elkaar plakt. In Italië moeten ze er echter niks van weten. Olie is namelijk hydrofoob, wat betekent dat het niet met water mengt. Als je een scheutje olijfolie aan je pastawater toevoegt, blijft het bovenop het water drijven.
Zelfs als je een pastasalade wilt maken, met afgekoelde pasta, is het beter om de pasta niet af te spoelen met koud water. De enige juiste manier voor Italianen om de pasta af te laten koelen is de pasta samen met een beetje olijfolie in een glazen schaal continu door te roeren.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Helpt het om olijfolie aan het water toe te voegen? Olijfolie is fantastisch voor veel dingen, maar het voorkomt niet dat spaghetti aan elkaar plakt .
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Als je deze stap ooit bent vergeten, heb je misschien gemerkt dat het uiteindelijke gerecht niet helemaal goed smaakte . Dat komt omdat, hoe perfect die Bolognese- of Alfredo-saus ook smaakt, je een vrij flauwe hap pasta krijgt als je je slierten niet in gezouten water kookt.
Wanneer pasta in water wordt gekookt, nemen de zetmeelkorrels water op, zwellen op, worden zachter en laten een deel van het zetmeel los, schrijft Harold McGee in “On Food and Cooking.” “Zout in het kookwater geeft niet alleen smaak aan de noedels, maar beperkt ook de zetmeelgelering en vermindert zo kookverliezen en plakkerigheid ,” zegt hij.