De meest bekende pompoen is de oranje pompoen. De smaak van deze pompoen is zacht en melig. Door de zachte smaak is hij perfect in gerechten met veel smaakmakers zoals chutney en curry. Ook wordt deze pompoen veel gebruikt voor de bekende pompoensoep.
Hokkaido pompoen De Hokkaido pompoen is een kleine, ronde pompoen met een feloranje schil en vruchtvlees. Deze pompoen heeft een zachte en zoete smaak en is perfect voor soepen en stoofschotels. De schil is eetbaar, dus je hoeft deze pompoen niet te schillen voordat je hem gebruikt.
"Pompoensoep is het lekkerst met de goede, ouderwetse varianten zoals butternut of Queensland blue - de hardere pompoenen", zegt ze.
Goed nieuws: een pompoen schillen is niet per se nodig wanneer je pompoensoep maakt. De schil wordt namelijk zacht tijdens het koken en geeft ook een volle kleur aan je soep. Zeker bij zomerpompoenen is de schil perfect eetbaar; winterpompoenen kan je best wél schillen.
Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
Kies het juiste type
Voor het koken wilt u suikerpompoenen gebruiken (ook wel taart- of zoete pompoenen genoemd) , die klein en rond zijn. Long Island Cheese-pompoenen, die meer langwerpig zijn en op een kaaswiel kunnen lijken, zijn ook goed om te eten.
De binnenkant van een pompoen, de draderige oranje substantie die je met een lepel uit de pompoen lepelt voordat je hem aansnijdt, kun je roosteren of pureren om er soep van te maken .
Als je besluit om het te schillen, is een scherpe dunschiller of een scherp mes een must . Zorg ervoor dat je de pompoen of kalebas op zijn kant ondersteunt met je hand of leg hem plat op de plank terwijl je hem schilt.
Behalve je weerstand ondersteunt vitamine A (o.a. in de vorm van bètacaroteen) in pompoensoep ook je huid. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vitamine A bijdraagt aan het herstellend vermogen van de huid en zo de normale structuur en functie van je huid helpt behouden.
Als je de soep flauw vindt, probeer dan zout toe te voegen om alle smaken te laten knallen . Gebruik alle genoemde kruiden. Ik weet dat het een lange lijst lijkt, maar ze zijn allemaal heerlijk en belangrijk om de soep een warme en pittige kwaliteit te geven: tijm, komijn, gember, gevogeltekruiden en kaneel.
Kleur: Butternut squashes hebben een bruine of lichtgele schil, terwijl pompoenen een diepere oranje kleur aan de buitenkant hebben . Het vruchtvlees verschilt ook. De butternut squash heeft stevig feloranje vruchtvlees, terwijl de pompoen binnenkant meer draderig en lichter oranje is.
Lepel de pompoen leeg met een ijsschep
Ideaal! Verwijder niet enkel de vezels, maar schraap ook een deel van het vruchtvlees weg tot je een rand hebt van zo'n 2,5 cm dik. Als je later een kaars of lichtje in de pompoen zet, geeft dat het mooiste resultaat.
Pompoenen als flespompoen en kabocha pompoen lenen zich goed voor pompoensoep. Deze hebben namelijk een zachte structuur en kun je makkelijk pureren. Bij flespompoen kan je zelfs de schil laten zitten. Tip: als je de pompoen eerst roostert in de oven voordat je er soep van maakt, komen er veel meer smaken vrij.
Er zijn verschillende manieren om pompoensoep dikker te maken. De makkelijkste manier is om de soep te laten inkoken door wat van de vloeistof te laten verdampen. Je kunt ook een papje van bloem of maizena en water gebruiken, een theelepel of twee van een van beide verdikkingsmiddelen toevoegen aan een kleine kom en 2 tot 3 theelepels soep erdoor roeren om een papje te maken .
Hokkaido pompoen (In het midden, vooraan)
Ik vind de hokkaidopompoen een van de meest smaakvolle pompoen soorten en omdat hij niet te zoet is, is hij erg goed te combineren met hartige gerechten. Dit kleine Japanse pompoentje heeft donkeroranje vruchtvlees.
Zet de pompoen 5 minuten op hoog vuur in de magnetron, of tot je hem makkelijk met een vork kunt doorboren. Schil de pompoen als hij afgekoeld genoeg is om vast te pakken . Om de vleessaus te maken, bak je het vlees in een grote koekenpan op middelhoog vuur tot al het rood verdwenen is, ongeveer 5 minuten.
Omdat de body van een pompoen stevig en hard is, kan het een lastig en soms gevaarlijk stuk zijn om doorheen te snijden ! Daarom zal het gebruik van de hiel van je hand gewicht toevoegen om ervoor te zorgen dat het mes door de pompoen glijdt, terwijl je er ook voor zorgt dat je vingers uit de gevarenzone blijven.
Doe jouw pompoenblokjes met wat olie, knoflook en peterselie in de oven. Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
Wat voor soort pompoen heb je? Pompoenen die je kunt snijden hebben vaak dunnere wanden en een vezelig vruchtvlees (denk aan: spaghettipompoen) en zijn smakeloos, maar relatief makkelijk te snijden. Je vindt ze vaak uitgestald buiten supermarkten.
Pompoenen die niet rijp zijn bewaren niet. De onrijpe pompoenen die op het einde van het seizoen achterblijven in de tuin kan je gewoon verwerken net zoals je courgettes bereid. Nog leuker is het om piepjonge vruchtjes te gebruiken als bord garnering.
Gebruik pompoenpitten om bouillon op smaak te brengen
Gooi de ingewanden in een bouillon samen met andere groenteresten, zoals uienvellen, knoflookvellen, wortelloof en venkelstengels. Deze groenteresten voegen met weinig moeite smaak toe. "Doe alle restjes in een grote pan en bedek met water.
Kies een pompoen met een stevige, harde schil over het hele lichaam . Een gekneusde, zachte schil kan leiden tot rotting. Visuele onvolkomenheden zijn meestal prima, zolang de schil maar stevig is, aangezien de schil van de pompoen hard is en het vruchtvlees beschermt. De steel moet nog steeds vastzitten en stevig en droog aanvoelen.
Een taartpompoen voelt vaak zwaarder aan voor zijn formaat dan een snijpompoen . Je kunt ze allebei eten, maar de taartpompoen smaakt waarschijnlijk veel beter en heeft een betere textuur. De snijpompoen is waarschijnlijk taaier, draderiger, minder zoet en gewoon minder smaakvol.
Tegelijkertijd vragen ze: "Zijn alle soorten pompoenen eetbaar?" De simpele waarheid is: Ja, alle soorten pompoenen zijn eetbaar . Natuurlijk zijn pompoenpitten ook eetbaar. Zowel het vruchtvlees (pulp of vlees) als de pitten smaken goed en zijn gezond en voedzaam.