Voor gevulde dadels met roomkaas raad ik Medjoul dadels aan. Deze dadels zijn groot, sappig en zoet van smaak, waardoor ze ideaal zijn om te vullen met roomkaas. Hun zachte textuur en rijke smaak passen perfect bij het romige contrast van de roomkaasvulling.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Een 'normale' dadel (een ontpitte dadel in het bakschap) is vaak half zo groot als een Medjool-dadel en minder taai, gebruik 2-3 om een Medjool-dadel te vervangen . Als u een ontpitte droge dadel gebruikt ter vervanging van een Medjool-dadel, week ze dan 5 minuten in heet water voordat u ze gebruikt.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Ons advies is om maximaal twee stuks/porties fruit per dag te eten. Zo krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname. Twee dadels telt als één portie fruit.
BEWAREN. Dadels worden het beste bewaard in de koelkast in een luchtdichte container om ze te helpen vocht vast te houden. Ze kunnen tot 6 maanden in de koelkast worden bewaard, maar kunnen vocht verliezen naarmate ze langer staan. Grote hoeveelheden dadels kunnen ook tot een jaar worden ingevroren.
De belangrijkste verschillen tussen deze en Medjool zijn dat ze kleiner zijn, lichter van kleur - meer amber dan bruin, en dat ze een semi-droge textuur hebben, waardoor ze zacht maar stevig zijn. Deglet-dadels zijn minder zoet dan Medjool en hebben ook een licht nootachtige smaak, vergelijkbaar met gebruinde boter of cashewnoten.
Ontpitte dadels zijn direct uit de doos klaar om te gebruiken in smoothies, koekjes, brownies of je andere favoriete recept ! Je hoeft geen extra tijd te besteden aan het verwijderen van de pitten.
Droge of zachte dadels worden meestal zo uit de hand gegeten, of kunnen worden ontpit en gevuld met vullingen zoals amandelen, walnoten, pecannoten of roomkaas. Ontpitte dadels worden soms ook wel stoned dates genoemd .
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Productiemethode: De dadels zijn geoogst, geschoond, geteld en verpakt. Herkomst: Israël.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Medjooldadels zijn heerlijk en voedzaam.
Er is een reden waarom Medjool dadels bekend staan als afkomstig van de "bomen des levens". Ze hebben niet alleen die zoete, karamelachtige smaak, maar zitten ook vol met gezonde voedingsstoffen die uw lichaam op talloze manieren ten goede komen.
Verlaagt het risico op hartziekten: Dadels bevatten veel voedingsvezels, wat helpt om LDL-cholesterol (low-density lipoproteins) of slechte cholesterol te verlagen . Voedingsvezels binden zich vaak aan cholesterol en voorkomen dat ze in de bloedbaan worden opgenomen.
De voordelen van dadels
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Medjool Dadels (1 ) bevat 66 calorieën.
Qua gewicht bevatten Medjool dadels 50% meer kalium dan bananen . Dit essentiële mineraal helpt de hartslag, ademhaling en spierfunctie te reguleren. Dit voordeel is vooral belangrijk omdat kaliumtekort veel voorkomt, aangezien minder dan 2% van de Amerikanen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid haalt.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Als er in een verse dadel van 6 gram ongeveer 2 gram koolhydraten aanwezig zijn, zal 1.8 tot 1.9 gram hiervan bestaan uit suikers. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Eén van de koolhydraten die de dadel bevat is glucose. Onze hersenen kunnen niet zonder dit koolhydraat.