Het bewaaradvies van gezouten boter is een maand in de koelkast en zes maanden in de vriezer. Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Beschimmelde boter kun je niet meer te eten.
Onbeschermd blijft je boter één week goed. Gebruik je een botervloot om je boter in te bewaren, dan houdt-ie het wel twee weken uit. Dit komt omdat je 'm beschermt tegen vocht en zuurstof, wat de boter sneller laat bederven.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Boter. Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed.
Bewaar het in de koelkast voor de lange termijn
Als je boter langer dan een paar dagen bewaard gaat worden, bewaar hem dan in de koelkast . Of je kunt hem maandenlang invriezen, zolang je hem maar goed inpakt in folie of een diepvrieszak.
Maar dat effect werkt tegen je als je boter in de koelkast bewaart. Het vet houdt niet op vet te zijn als het stijf wordt; het blijft geuren uit de vier hoeken van je koelkast trekken, en als de geur er eenmaal is, gaat hij niet meer weg .
Boter. Ongezouten boter kan je een 5-tal maanden in de diepvries bewaren, gezouten boter zelfs tot 9 maanden. Het invriezen is superhandig als je een overschotje hebt dat je niet kunt verwerken voor de houdbaarheidsdatum.
Bewaar in de koelkast in een plastic of glazen container met een goede deksel. De opgeklopte boter is stabiel en zou tot 10 dagen goed moeten blijven, hoewel het iets harder zal worden naarmate het langer staat.
Een makkelijke manier om te zien of je boter begint te bederven is door ernaar te kijken. Boter die ranzig wordt, verandert van kleur van gebroken wit naar geel en bruin . Ook de textuur verandert. Als je schimmel ziet, moet je het meteen weggooien.
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen .
In principe zal een natuurlijk grasgevoerd dieet resulteren in een gele boter, terwijl koeien die voornamelijk granen krijgen een lichtere boter produceren. Dit is vergelijkbaar met scharrelkippen die eieren produceren met helderdere, bijna oranje dooiers . Wij denken dat hoe geler de boter, hoe gelukkiger de koe.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is. Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Het eten van bedorven voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging , die wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het is moeilijk om precies te weten welke ziekteverwekker op bedorven boter zal groeien, maar er zijn een paar algemene richtlijnen die u in gedachten kunt houden als u voedselvergiftiging vermoedt. Het eten van bedorven boter resulteert vaak in: Maagpijn.
Venae Watts, een botermaker van de vijfde generatie en mede-eigenaar van Minerva Dairy in Ohio, adviseert: " Je kunt boter absoluut eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken . Wees gewoon slim en doe de tweestapstest: kijk en proef.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw raadt aan om boter niet langer dan twee dagen op kamertemperatuur te laten staan. Na die tijd kan de boter ranzig worden. Dit zorgt voor een vreemde smaak en een onaangename textuur. Als u echter de bovenstaande tips voor het bewaren van boter volgt, kan boter tot twee weken vers blijven op het aanrecht.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.