Frozen yoghurt, door menig jongere 'froyo' genoemd, is eigenlijk exact wat de naam oproept: bevroren yoghurt. Alleen dan gemengd met wat melk en vaak suiker.
Bevroren yoghurts variëren, maar worden over het algemeen gemaakt van yoghurt, extra gekweekte melk, zoetstoffen en soms andere zuivelderivaten . In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn de probiotische voordelen van gewone yoghurt niet echt van toepassing op bevroren yoghurt, omdat de culturen tijdens het invriezen worden vernietigd.
Bevroren yoghurt (ook bekend als frogurt of onder de handelsnaam Froyo; /ˈfroʊjoʊ/) is een bevroren dessert gemaakt met yoghurt en soms andere zuivel- en niet-zuivelproducten. Bevroren yoghurt is een bevroren product dat dezelfde basisingrediënten bevat als ijs, maar levende bacterieculturen bevat .
Kloppen, karnen en invriezen .
Voor softijs-stijl fro-yo: karn tot de yoghurt de consistentie van softijs heeft en serveer het direct. Voor schepbare fro-yo: als het klaar is met karnen, doe het dan in een diepvriescontainer of cakevorm; bedek het met bakpapier; en vries het in tot het hard is.
Eigenlijk is elke yoghurt geschikt om zelfgemaakte bevroren yoghurt te maken, maar ik gebruik het liefst Griekse yoghurt omdat het eindresultaat superdik en romig is . Ik raad ook aan om gewone volle yoghurt te gebruiken, zodat je je eigen zoetstof en smaken kunt toevoegen, maar je kunt ook vanille of je favoriete smaak gebruiken voor een snelle oplossing!
De zuivel in ijs komt van room, terwijl bevroren yoghurt gebruik maakt van gecultiveerde melk. Het resultaat is dat ijs de neiging heeft om een hoger vetgehalte te hebben, terwijl bevroren yoghurt meer suiker bevat om de pittigere smaak te verbergen .
Dankzij het hoge calcium- en eiwitgehalte is bevroren yoghurt goed voor uw botten en spieren .
Voor het beste resultaat moet u het mengsel enkele uren of een nacht koelen . Dit helpt het sneller te bevriezen, zodat er minder ijskristallen worden gevormd tijdens het bevriezen, wat resulteert in een gladdere, romigere bevroren yoghurt. Als u een ijsmachine gebruikt, volg dan de instructies om het gekoelde mengsel in te vriezen.
Frozen yoghurt is … nou ja, gewoon bevroren yoghurt. Yoghurtijs is gemaakt van een standaard roomijsmengsel (melk – ei – suiker – room) waaraan yoghurt wordt toegevoegd. Vandaar ook de grote gezondheidshype rond bevroren yoghurt: yoghurt van magere melk (weinig/geen vetten), zonder (toegevoegde) suiker noch ei.
Vries het in: Heb je een kieskeurige eter in huis? Als ouder vind je het soms lastig om gezondere tussendoortjes in het dieet van je kind op te nemen. Meng gewoon vers fruit en Siggi's magere yoghurt, doe ze in ijsblokjesvormpjes of ijslollyvormpjes, vries ze in en geniet ervan.
Het fermentatieproces van bevroren yoghurt kan de hoeveelheid lactose in het eindproduct verminderen. Om deze reden kunnen mensen met lactose-intolerantie bevroren yoghurt beter verteren dan ijs ( 19 ).
“Zelfs al is de bevroren yoghurt vetarm, als ze rijk zijn aan suikers, dan zal je lichaam die suiker opslaan als vet”, benadrukt voedingsdeskundige Alice Mackintosh. "Het biedt ook niet veel nutritionele waarde, dus mag het niet gezien worden als een gezond tussendoortje", voegt ze toe.
Yoghurt kun je tot wel twee maanden in de vriezer bewaren . Laat 24 uur ontdooien in de koelkast en roer goed door voordat je het weer gebruikt.
Eén portie froyo bevat minder dan een vijfde van de calorieën van dezelfde hoeveelheid ijs, waardoor het een goede keuze is als u probeert af te vallen of op gewicht te blijven. Van de drie desserts heeft bevroren yoghurt ook de laagste totale hoeveelheid vet , terwijl gelato bijna drie keer zoveel vet bevat.
Sommige van onze bevroren yoghurtproducten bevatten eieren . Houd er rekening mee dat onze bevroren yoghurt wordt gemaakt in een fabriek die eieren verwerkt, en daarom is het mogelijk dat onze producten sporen van eieren bevatten.
De meeste bevroren yoghurt bevat, net als de gewone yoghurt, levende probiotische culturen . Dit zijn goede bacteriën die kunnen helpen een gezonde darm te bouwen, de bloeddruk te verlagen en uw immuunsysteem te verbeteren -- de verdediging van uw lichaam tegen ziektekiemen. De hoeveelheid probiotica in een schep varieert.
Verwacht ook niet dat je alle voedingsstoffen in bevroren yoghurt vindt . Sommige merken bevatten slechts 4 gram eiwit per kopje, vergeleken met 12 gram eiwit in een portie gewone yoghurt. En het calciumgehalte in veel bevroren yoghurts is niet te vergelijken met het echte werk.
Hoewel bevroren yoghurt suiker bevat, is het beste aan deze traktatie dat het vol zit met gezonde voordelen. Proteïne, calcium, kalium en talloze vitaminen vullen de beker. Deze elementen zijn zo goed voor je dat ze je immuunsysteem kunnen versterken, je cholesterol kunnen verlagen en je spijsverteringssysteem kunnen helpen .
Yoghurtijs lijkt een gezonder alternatief voor roomijs, maar laat je niet misleiden. Vaak wordt er nog steeds (maar minder) room aan toegevoegd en is het verschil minimaal. Voor wie geen lactose mag, maar wel romig ijs wilt eten is er een lactosevrije variant.
V. Waarom is mijn yoghurt korrelig of zanderig? A. Als de smaak aangenaam is, maar de textuur korrelig of zanderig, dan is dat vaak een teken dat de melk te snel is verhit .
Om een bevroren yoghurt te maken die je kunt scheppen als ijs, moet je suiker toevoegen . Net als bij ijs en sorbet geldt: hoe meer suiker je toevoegt, hoe zachter je yoghurt wordt. Suikermoleculen staan de groei van ijskristallen in de weg, waardoor je bevroren dessert glad en romig blijft.
De wetenschap van het smelten
Water heeft daarentegen een lager vriespunt en verandert sneller in vloeistof als het boven de 0°C (32°F) is. Dit betekent dat bevroren yoghurt, met zijn hogere watergehalte, sneller smelt als het in contact komt met de warme lucht .
Premium self-service bevroren yoghurt 🇮🇳🇬🇧 Vetarm, geen toegevoegde suikers , sorbet en veganistische opties. Swirl it, Top it, Weeg het!
Frozen yoghurt is lekker, fris en gezond. Omdat het is gemaakt van yoghurt, bevat het minder vet en suiker, en dus minder calorieën, dan roomijs.
Vermijd vetvrije varianten
Vetvrije varianten bevatten meer toegevoegde suikers dan magere of gewone varianten. Het eten van teveel toegevoegde suikers is in verband gebracht met slechte gezondheidsresultaten, dus het is waarschijnlijk beter om vast te houden aan een magere of volle bevroren yoghurt ( 18 ).