Goed nieuws, want volgens verschillende onderzoeken is pure chocolade namelijk best gezond. Cacao bevat namelijk bestanddelen die je. Cacao vind je vaak in hoge mate terug in pure chocolade. Je guilty pleasure hoeft dus niet langer guilty te blijven.
Het is wetenschappelijk bewezen dat polyfenolen (de antioxidanten in cacao) de hoeveelheid cortisol (het primaire stresshormoon) in je lichaam kunnen verlagen . Pure chocolade kan je humeur letterlijk verbeteren, iets om in gedachten te houden als je een reep Dove-lekkernijen naar binnen werkt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocolade kan, met mate, deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet voor gewichtstoename vanwege het caloriegehalte. Zoek naar pure chocolade met een hoger cacaopercentage (70% of meer), omdat het doorgaans meer calorieën en minder suiker bevat dan lagere cacaopercentages.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Als je op zoek bent naar een lekkere, no-nonsense melkchocolade reep, dan is Dove de juiste keuze. Het is rijk en romig zonder overheersend te zijn, hoewel het op geen enkele manier flauw of kunstmatig is . De vierkantjes van de reep zijn perfect om te delen (of om helemaal alleen van te genieten). Gebaseerd op zowel consistentie als smaak, was Dove een duidelijke winnaar.
Dove (verkocht als Galaxy in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, het Midden-Oosten, India en Australië) is een Amerikaans chocolademerk dat eigendom is van en wordt geproduceerd door Mars . Dove produceert een breed scala aan chocolade snoepjes, evenals andere chocoladeproducten zoals melk, cakes en ijs.
Bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet
Verzadigd vet is geen essentiële voedingsstof en met toenemende inname is er een verhoogd risico op coronaire hartziekte (IOM 2005a; USDA en DHHS 2010). Om deze reden staat het al lang bekend als een "slecht" vet dat het "slechte" cholesterol, LDL, verhoogt.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
" Voor volwassenen is er geen schadelijk gezondheidsrisico door het eten van pure chocolade ," zei Godebo. "Hoewel er een klein risico is voor kinderen in vier van de 155 onderzochte chocoladerepen, is het niet gebruikelijk om een 3-jarige regelmatig meer dan twee repen chocolade per week te zien eten."
Zit er cafeïne in pure chocolade? Ja, pure chocolade bevat cafeïne . Van alle chocoladesoorten is dit de soort met de hoogste hoeveelheid. Dat komt doordat de donkere soorten meer cacaobestanddelen bevatten en de cafeïne in de cacao zit.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels betekent ook een betere spijsvertering en minder constipatie .
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Donkere chocolade kan gewichtsverlies bevorderen via verschillende mechanismen, zoals het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het verminderen van honger en eetlust en het verbeteren van de stemming. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat donkere chocolade ook veel calorieën en vet bevat , en veel varianten bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suiker.
Ja, je kunt pure chocolade eten tijdens het afvallen . Het kan helpen om trek te stillen, het metabolisme te stimuleren en een vol gevoel te bevorderen, waardoor het een geschikte traktatie is met mate voor degenen die proberen af te vallen.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.