Magere- of halfvolle yoghurt (ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 1 jaar, een beetje naast de borstvoeding of opvolgmelk). Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben gemiddeld zo'n 300 milliliter aan melk(producten) nodig, dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes halfvolle melk en een schaaltje halfvolle yoghurt.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Vanaf 8 maanden kan wel een beetje halfvolle-, of magere yoghurt of magere kwark in de voeding worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje. Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen ouder dan 1 jaar dagelijks melk en zuivelproducten in het dagmenu. Kies het liefste de halfvolle of magere varianten.
Mogen baby's zuivelproducten eten voor ze één jaar oud zijn? Ja, als vast voedsel, niet als een gewone drank . Zuivelproducten zoals boter, ghee en yoghurt gemaakt van koemelk en alternatieven voor koemelk mogen worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is.
Baby's mogen gepasteuriseerde volle kaas eten vanaf 6 maanden. Hieronder vallen harde kazen, zoals milde cheddar kaas, hüttenkäse en roomkaas.
Vanaf 1 jaar tot 4 jaar
Ontbijt: volkoren brood met zachte margarine en beleg en halfvolle melk of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water.
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Gewone melk geef je pas vanaf één jaar, omdat het te weinig ijzer en te veel eiwit bevat, dit laatste kunnen de nieren van een baby nog niet aan. Af en toe een slokje of een klein bakje yoghurt is vanaf 8 maanden niet meteen schadelijk, zolang het geen grote hoeveelheden zijn en het geen voeding vervangt.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Na 12 maanden krijgen peuters mogelijk niet genoeg ijzer binnen omdat ze geen met ijzer verrijkte voeding meer drinken en ze mogelijk niet genoeg ijzerrijke voeding binnenkrijgen. Om ijzertekort te voorkomen: Beperk de melkconsumptie van uw kind tot 16-24 ounces (480-720 milliliter) per dag .
Ja . Yoghurt is rijk aan eiwitten, vet en koolhydraten om de bouwstenen te leveren voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het is ook rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, zink, choline, kalium en omega-3-vetzuren, evenals vitamines A, B6, B12 en D.
Magere- of halfvolle yoghurt (ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 1 jaar, een beetje naast de borstvoeding of opvolgmelk). Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben gemiddeld zo'n 300 milliliter aan melk(producten) nodig, dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes halfvolle melk en een schaaltje halfvolle yoghurt.
Fruit is een geweldige optie voor het ontbijt van een 1-jarige, het biedt belangrijke voedingsstoffen en variatie. Het aanbieden van verschillende soorten fruit zoals bananen, bessen en sinaasappels is een goede manier om je kleintje te voeden.
6 maanden +: Bied verse, gepasteuriseerde mozzarella (het type dat in water of wei wordt verkocht) aan in brede, platte plakken zodat de baby ze kan vasthouden en op kan kauwen . Verse mozzarella kan ook worden versnipperd en gesmolten in of op de voeding van de baby, maar strooi het spaarzaam, omdat klontjes gesmolten kaas een verhoogd risico op verstikking opleveren.
18 maanden+ : Bied dunne plakjes of geraspte gepasteuriseerde edammer kaas aan. Op deze leeftijd kun je edammer ook serveren in de vorm van Babybel kaas. Zorg ervoor dat het kind in een veilige eetomgeving zit en serveer nooit kaas onderweg in een kinderwagen, in een autostoel of wanneer de peuter rondrent.
Roomkaas kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Roomkaas dankt zijn naam aan de eeuwenoude gewoonte om het rijke vet, de room, van de bovenkant van de melk af te scheppen en het vervolgens te laten rijpen.
Yoghurt is een uitstekende keuze voor een van de eerste voedingsmiddelen van uw baby, omdat het calcium, eiwitten en vitaminen bevat. De beste optie is gewone, ongezoete, gepasteuriseerde yoghurt (normaal of Grieks) gemaakt van volle melk en met "levende culturen".
Gebruik volle melk die verrijkt is met vitamine D. Begin met het vervangen van één voeding per dag door een tuitbeker of een gewone beker volle koemelk. Als uw baby het niet lekker vindt, meng dan 1/2 koemelk en 1/2 moedermelk of flesvoeding. Verlaag de verhouding langzaam in de loop van de tijd.
Zo doe je dat: Verminder de hoeveelheid melk met 20-30 ml elke tweede nacht . Bijvoorbeeld, als je baby normaal gesproken 180 ml drinkt, geef hem dan 150 ml gedurende 2 nachten, dan 120 ml gedurende de volgende 2 nachten, enzovoort. Stel je baby na elke kleinere voeding weer gerust met de geruststellende technieken van jouw keuze.
In dit stadium van spenen kan uw baby nog maar 3 keer per dag melk drinken . Als u borstvoeding geeft, zal uw baby zijn voeding aanpassen aan de hoeveelheid voedsel die hij/zij krijgt. Als uw baby voor het eerst flesvoeding krijgt, heeft hij/zij misschien ongeveer 400 ml per dag nodig, maar gebruik dit als richtlijn.