De bitterstoffen kunnen helpen parasieten in het spijsverteringskanaal te bestrijden. Zo doen apen in het wild het ook: als apen darmparasieten hebben, gaan ze veel groenten met bitterstoffen eten, zoals andijvie en witlof, om de parasieten op een natuurlijke manier uit te drijven. Ook bevat witlof de stof inuline.
De bitterheid bevindt zich voornamelijk diep vanbinnen in de groente. Daarom is het belangrijk om eerst de harde kern (1 tot 3 cm) met een fijn keukenmesje te verwijderen. Nadien is het een kwestie van enkele ingrediënten toe te voegen. Stoof of braiseer je witloof bijvoorbeeld in wat honing of bruine suiker.
Ten eerste is het handig om altijd de harde kern te verwijderen. Die is namelijk het meest bitter. Daarna is het een kwestie van dingen toevoegen. Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Een variatie op de verse salade-aanpak die ik hierboven gebruik, is om de bladeren niet te weken of ze zo klein te snijden (of helemaal niet) en ze te sauteren in hete olijfolie en dan de andere smaken toe te voegen. Zowel weken in koud water als koken verminderen de bittere smaken .
Probeer radicchio met veel Parmezaanse kaas, stukjes feta of gescheurde olijven . Of snijd het gewoon in dunne plakjes, besprenkel het met olijfolie, sherry of balsamicoazijn en zout en laat het een paar minuten uitlekken om zachter en malser te worden.
Wanneer u witlof kookt, bakt, braadt of stooft u ze om de bitterheid te temperen . Kook en kruid ze met smaakvolle bouillon, azijn of citrusvruchten en een beetje suiker of honing voor een afgerond en smaakvol effect. Dit is mijn favoriete manier om paars- en roodbladige radicchio te koken.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
De bittere smaak van radicchio komt van een stof die intybine wordt genoemd of, voor liefhebbers van haarfijne scheikunde, lactucopicrine .
Let op bij het maken van de karamel dat je deze meteen zodra hij goudbruin kleurt, je de pan van het vuur haalt. Om te voorkomen dat het bitter wordt, zet je de pan in koud water.
Hoe Haal Je De Bitterheid Uit Escarole? Hoewel escarole niet zo bitter is als broccoli rabe of radicchio, heeft het wel een milde bitterheid. Het is echter gemakkelijk te temmen door het te koken in knoflookachtige olijfolie en de bitterheid te compenseren met een scheutje pittig citroensap aan het einde .
Sommigen raden aan om de groenten in een beetje zout water te weken . Een website over rapen uit het Verenigd Koninkrijk merkt op dat als je ze kookt, je een beetje suiker moet toevoegen om de geur te temperen en baking soda om de bitterheid te verminderen. Zoek naar verse rapen. Vermijd de zeer grote, gerimpelde en gevlekte rapen.
Ook bekend als andijvie, is cichorei een gedwongen gewas, geteeld in volledige duisternis, wat de reden is voor de gebleekte witte, geelgepunte bladeren. Het heeft een kenmerkende, sigaarachtige vorm, ongeveer 12 cm lang, en de knapperige bladeren hebben een licht bittere smaak.
Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aanmaakt. Bacteriën in de mondholte krijgen dan de kans om bepaalde stoffen te produceren die zorgen voor een slechte adem. In deze gevallen verdwijnt de slechte adem door de tanden goed te poetsen en eventueel te flossen of te spoelen met mondwater.
Een bittere of vieze smaak in de mond is een veelvoorkomend probleem dat door veel mensen als onplezierig wordt ervaren. De onaangename smaak, zoals een metaalachtige of bittere smaak, kan komen door een ophoping van bacteriën in uw mond. Deze bacteriën vergroten de kans op gaatjes en ontstekingen.
Komt de giftige courgette of pompoen dan nog wel voor? Toch kan het voorkomen dat een courgetteplant of pompoenplant opeens toch bittere smaken gaan aanmaken. Dat gebeurt in zeldzame gevallen bij slechte kweekomstandigheden, zoals droogte, grote hitte en plantenziektes, zoals schimmelinfecties.