Broccoli is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -3℃.
De planten zijn winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius en hebben daarom in koude winters mogelijk een beschut plekje nodig. Eind winter, begin voorjaar beginnen duiven vaak erg geïnteresseerd te raken in je overwinterde broccoli en kan het nodig zijn om er netten overheen te spannen.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
TEELTWIJZEN EN RASSEN
Deze teelt is eenjarig, of het nu om vroege-, zomer-, of herfstteelt gaat, de broccolistronk oogst je in dat jaar, vroeger of later. Deze broccoli is altijd groen en de planten hebben 1 stronk met wat zijroosjes.
De meeste broccolisoorten groeien als eenjarige planten en produceren aan het einde van het seizoen een grote krop en dat is dat. Maar meerjarige broccoli, ook wel bekend als spruitbroccoli, produceert veel kleine, tere bloemetjes. Broccoli kan als meerjarige plant worden gekweekt, zelfs in gebieden waar de temperatuur onder de -20 graden komt .
Oogst de hoofdbroccolikop wanneer deze stopt met groeien. U weet dat broccolikoppen klaar zijn wanneer ze diepgroen zijn met kleine, dicht opeengepakte knoppen. Oogst broccoli direct als deze begint te bloeien of geel wordt. Zijscheuten blijven groeien nadat de hoofdkop is geoogst .
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Net als de stronken kan je de bladeren van broccoli gebruiken in wok gerechten, curry's, ovenschotels en soepen. Je kan een kleine hoeveelheid bladeren ook mee blenderen in je smoothie. Dit geeft weinig smaakverschil maar wel een bom aan vitamines.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Over het algemeen heeft Broccoli ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Oogsten. Regelmatig zaaien van broccoli kan oogsten opleveren van midden in de zomer tot de volgende lente. Planten hebben vier tot tien maanden nodig om te beginnen met oogsten, afhankelijk van zaaitijd en variëteit, en leveren dan tot twee maanden lang oogst op.
NPRB (afkorting van Nine Star Perennial Broccoli) is een echte hoorn van overvloeds en één van mijn favoriete meerjarige groenten.
Bepaalde gewassen zoals broccoli, kool, claytonia, boerenkool en spinazie kunnen de winter gemakkelijk overleven zonder enige bescherming . Andere gewassen zoals rucola, prei en sla gaan vaak dood als ze onbeschermd zijn tijdens periodes van extreme winterkou.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
De meeste kolen kunnen tegen vorst; denk aan witte en rode kool, spruitkool, broccoli, boerenkool. Ook raapjes kunnen er tegen. Prei en stengelui kan zonder bescherming de winter in.
De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Broccoli behoort tot de koolfamilie en staat bekend om zijn grote groene hoofden en stengels. Snoeien houdt in dat u gele bladeren verwijdert en de hoofdkop terugknipt om de groei van zijscheuten te bevorderen . De beste tijd om te snoeien is nadat de hoofdkop is geoogst, meestal in de lente tot de herfst.
Broccoli is zowel een eenjarig als een tweejarig gewas, afhankelijk van of u zaden van een spruitende of kroppende broccoli produceert. Spruitende broccoli heeft vernalisatie nodig (6-8 weken koudeaccumulatie) voordat de bloei en zaadproductie plaatsvindt.
Het wordt gekweekt als eenjarige plant met een levenscyclus van één jaar , hoewel het een tweejarige plant is met een levenscyclus van twee jaar. Broccolikoppen worden geoogst voor consumptie en hebben meestal een diameter van meer dan 2 ¼ inch.