Brabants grondwitloof is iets breder verspreid dan Brussels grondwitloof. Voor Brussels grondwitloof moet namelijk ook het witloofzaad door de teler zelf gewonnen zijn, én de groente wordt geforceerd onder dekgrond.
Witlof werd in de 18e eeuw ontdekt bij onze zuiderburen en wordt daarom ook wel eens (Brussels) lof genoemd. Na de ontdekking duurde het nog ruim honderd jaar voordat witlof een plekje veroverde op de markt. Witlof is een bladgroente afkomstig uit de cichorei-familie waar ook roodlof en andijvie toe behoren.
Waar grondwitloof een volle smaak heeft hydrowitloof eerder een milde smaak met nog steeds die typisch zachte maar tegelijkertijd bittere toets. Die zachtere smaak doet mensen sneller teruggrijpen naar de witte stronkjes uit hydrocultuur wanneer ze het witloof in z'n geheel willen klaarmaken.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst.
Witlof, ook bekend als Brussels lof, is meer dan alleen een knapperige toevoeging aan je salade. Deze bladgroente, met zijn kenmerkende bittere smaak, heeft een hoge voedingswaarde en talloze andere gezondheidsvoordelen. Dat witlof gezond is, daar is eigenlijk geen twijfel over.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witloof behoort tot de familie van de cichorei-achtigen. Net als de andere familieleden (roodlof, groenlof) heeft witloof een licht bittere smaak.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Een paar procent minder aanvoer van vollegrondsgroenten kan al tot grote prijsverschillen bij de verkoop leiden. Dat is dit jaar het geval bij witlof. Overigens was dat vorig jaar ook zichtbaar toen het prijsniveau, behalve in september, boven dat van 2022 lag.
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Leg het witloof in de groentelade van de koelkast: daar is het donker en koel. Je kunt het ongeveer een week bewaren. Je ziet dat het witloof niet meer goed is als het bruine plekjes begint te krijgen aan de randen van de blaadjes.
Is witlof gezond? Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden.
Witlof werd volgens een volksverhaal bij toeval ontdekt door een Brusselse boer (ca 1830) en is familie van de andijvie (cichorei). Maar waarschijnlijker is dat Frans Breziers in Brussel rond 1850 de witte kropvorming op de wortels van de cichorei ontwikkelde; een voorloper van de witlof.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Wat blijkt uit onderzoek? De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Witlof is lekker en gezond!
De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet. Het bevat namelijk bijna geen calorieën, slechts 12 per 100 gram.