Bij witloof passen nootmuskaat, foelie, peterselie, koriander en kerrie uitstekend. Soms wordt ook koffie gebruikt om de smaak van het witloof wat te versterken, bijvoorbeeld bij gestoofd witloof.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Bak de witlof zachtjes aan beide kanten tot hij goudbruin begint te worden . Laat hem niet donkerbruin worden, anders smaakt hij te bitter.
“Rauw in een salade, zijn witlof het lekkerst met een dressing van olijfolie en hazelnoot, appelazijn en pijnboompitten, die een vleugje suiker, door de natuurlijke bitterheid te breken, zal verzachten. Wanneer gekookt, moeten ze worden geblancheerd in gezouten water en de kegelvormige hiel worden verwijderd om hun bitterheid te verwijderen .
Rauwe cichoreibladeren zijn uitstekend om vers te eten, besprenkeld met een beetje vinaigrette, of roergebakken en geserveerd als groentebijgerecht . Hele witlofstronkjes kunnen gebakken, gepocheerd of gegrild worden. Witlof is vooral lekker omwikkeld met ham, bedekt met een bechamelsaus en gebakken in de oven.
Zorg ervoor dat je de stronk niet eraf snijdt. Dit helpt namelijk om de witlof bladen bij elkaar te houden. Pak een halve witlof en leg deze op de platte zijde neer zodat je deze gemakkelijk kunt snijden. Houdt de witlof vinger en begin met snijden aan het uiteinde van de witlof en snijd reepjes op je gewenste dikte.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Ja, witlof is gezond. Het bevat weinig calorieën, geen vet en draagt bij de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vezels. Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten. Hierdoor is het bijvoorbeeld een goede manier om je maaltijd meer volume te geven als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.