Laat de chocolade ongeveer een uur in de vriezer opstijven (in de koelkast is ook een optie maar dan duurt het wat langer) en snijdt de chocolade tot slot in repen. De repen kunnen in de koelkast bewaard worden.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
Hoe lang duurt het voordat chocolade hard wordt in de vriezer? In de vriezer duurt het hardingsproces nog korter, chocolade stolt doorgaans binnen 5-10 minuten .
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Laat de gevormde chocolade op een vlakke plaat in de koelkast of vriezer 10-20 minuten uitharden, of totdat de vorm er bevroren uitziet. 9. Controleer of de chocolade volledig is uitgehard.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Niet alle chocolade kan goed worden ingevroren. Sterker nog, de meeste melk- en witte chocolade kan slecht worden ingevroren vanwege het hoge percentage suiker erin . Hierdoor vormen ze gemakkelijker suikerbloem en ijskristallen dan pure chocolade.
Voor het tempereren
Voor een mooi gestold, glanzend en knapperig resultaat moet chocolade worden getempereerd. Tempereren is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van chocolade, waardoor er kristallen ontstaan die zorgen voor de hardheid, glans en krimpkracht van het afgekoelde eindproduct.
De gesmolten chocolade zal beginnen te smelten totdat het hard wordt . Het duurt ongeveer een uur om het op kamertemperatuur te laten harden, 10 tot 20 minuten in de koelkast en 5 tot 10 minuten in de vriezer. Daarna moet je het opnieuw smelten.
Als u niet zeker weet of uw chocolade getempereerd is, hoeft u zich geen zorgen te maken, want er is een eenvoudige test. Plaats gewoon een druppel of smeer een dun laagje op bakpapier, uw tempersteen of zelfs op de punt van een mes. Als de chocolade gelijkmatig hard wordt en een beetje glanst, is uw chocolade getempereerd .
Chocolade tempereren
Juiste 'temperering' - het verwarmen en koelen van chocolade om het te stabiliseren voor het maken van snoep en zoetwaren - geeft chocolade een gladde en glanzende afwerking, voorkomt dat het gemakkelijk smelt op uw vingers en zorgt ervoor dat het prachtig kan uitharden voor gedoopte en met chocolade bedekte lekkernijen.
Haal het iets voor het serveren uit de koelkast, zodat het de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen. Hoe lang blijft rocky road goed? Afhankelijk van of je het zelfgemaakte snoep op kamertemperatuur of in de koelkast bewaart, is rocky road respectievelijk 1 à 2 weken of maximaal 3 weken houdbaar.
Tik een paar keer met de mal op een harde ondergrond, zodat de luchtbellen uit de chocolade gaan. Zet de mal circa 15 minuten in de vriezer.
Giet het gesmolten op een vel Reynolds ® Perkamentpapier en bedek het met je favoriete mix-ins. Zet het in de koelkast om de chocolade te laten uitharden. Trek de chocolade van het perkamentpapier en breek het in verschillende formaten zodra de chocolade is uitgehard.
Dit is het geheime ingrediënt om gesmolten chocolade gesmolten en glanzend te houden: Plantaardige olie . Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Het is cruciaal voor het bewaren van parfums dat de chocolade goed wordt ingepakt voordat deze wordt ingevroren. Zelfs als de chocolade in de originele verzegelde verpakking zit, kunt u ze als extra maatregel in een luchtdichte container, plasticfolie, diepvrieszak of in diepvriespapier bewaren , wat ze een extra beschermingslaag geeft.
Nee, omdat chocolade geen zuivere substantie is , heeft het geen vriespunt .
Label de bus met de datum en het soort snoep erin, zodat u weet wanneer u het erin doet. Hieronder vindt u richtlijnen voor hoe lang u snoep kunt bewaren voor een optimale smaak: Chocolade Candy Bars: 10 maanden tot 1 jaar . Peanut Butter Cups: 6 tot 8 maanden.
Bewaar op kamertemperatuur: Chocoladechips worden het beste bewaard op kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen. Bewaar ze niet in de koelkast of vriezer , omdat dit condensatie kan veroorzaken en de textuur kan aantasten.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Soms smelt chocolade tot een satijnen plas vloeibare chocolade, en soms wordt het een korrelige bende. Chocolade die gesmolten is, kan gewoonweg geen kleine druppels water verdragen . In dit geval is de stoom die ontsnapt uit de bodem van de dubbele boiler voldoende om chocolade te laten vastlopen.
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.