Patiënten met een normaal voedingspatroon hebben geen verhoogd risico op leverschade bij het gebruik van paracetamol in normale doseringen. Leverschade door paracetamol ontstaat via de schadelijke metaboliet NAPQI, die in de lever wordt gevormd onder invloed van het enzym CYP2E1.
Het meest bekend is de schadelijke werking op de lever van een te hoge dosis Paracetamol. Maar kans op leverschade is er ook bij ontstekingsremmende medicijnen als bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en diclofenac.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Bijna 40% van de patiënten gebruikte 1 of meer geneesmiddelen die als 'onveilig bij levercirrose' werden beoordeeld. De meest gebruikte geneesmiddelengroepen die nog niet beoordeeld zijn waren: benzodiazepines (gebruikt door 46% van de patiënten), nitraten (10%), SSRI's (9%) en antihistaminica (9%).
Paracetamol is, indien volgens de aanwijzingen gebruikt, uiterst veilig, zelfs voor mensen met een leverziekte.
Narcotica zoals oxycodon zijn ook geen goed idee, omdat ze nogal problematisch kunnen zijn bij bepaalde complicaties van cirrose. Paracetamol is daarentegen veilig om te nemen, maar in kleinere doses . Voor pijnverlichting bij cirrose raden we aan om paracetamol tot twee gram per dag te nemen.
Paracetamol heeft de voorkeur als pijnstiller bij (milde) pijn. Door de portale hypertensie is de leverdoorbloeding veranderd. Hierdoor zijn patiënten erg gevoelig voor de renale bijwerkingen van NSAID's, die voor acute leverdecompensatie kunnen zorgen. Gebruik van NSAID's dient vermeden te worden.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Door toenemend littekenweefsel als gevolg van een leverontsteking werkt de lever dan steeds minder goed. De structuur van de lever wordt aangetast en door de beschadigingen krijgen symptomen steeds duidelijker de bovenhand, zoals gewichtsverlies, vermoeidheid en spierzwakte.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Samenvatting: Belangrijke voedingsstoffen voor de lever zijn choline, taurine, l-cysteïne, zink, selenium en vitamine C.
Paracetamol is veilig voor patiënten met chronische leverziekte , maar verlaagde doseringen van 2-3 gram per dag worden aanbevolen voor langdurig gebruik. Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) worden het beste vermeden vanwege het risico op nierfunctiestoornissen, hepato-renaal syndroom en gastro-intestinale bloedingen.
Behandeling met diclofenac in volledige doses gaat vaak gepaard met lichte verhogingen van de serumaminotransferasewaarden en kan in zeldzame gevallen leiden tot ernstige klinisch zichtbare, acute of chronische leverziekte .
Bijvoorbeeld, een overdosis paracetamol (Tylenol) kan de helft van iemands levercellen vernietigen in minder dan een week. Tenzij er complicaties optreden, kan de lever zichzelf volledig herstellen en zal de patiënt binnen een maand geen tekenen van schade vertonen.
Ibuprofen is veiliger voor de lever dan paracetamol . De lever is het belangrijkste orgaan dat verantwoordelijk is voor de afbraak van paracetamol. Wanneer het incidenteel wordt ingenomen en in de aanbevolen doseringen (niet meer dan 4.000 mg per dag voor de meeste volwassenen), zou het geen leverschade moeten veroorzaken.
Bij leverschade dienen statines en opioïden te worden voorgeschreven in lagere doseringen. Andere veel voorgeschreven middelen zijn gecontra-indiceerd: NSAID's (absoluut), doxycycline en nitrofurantoïne.
Welke pijnstillers zijn veilig voor mensen met een nierziekte? Paracetamol blijft het middel van keuze voor incidenteel gebruik bij patiënten met een nierziekte vanwege bloedingscomplicaties die kunnen optreden wanneer deze patiënten aspirine gebruiken.
Hevige of aanhoudende jeuk. Verminderde eetlust. Hevige of aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik.
Wat merk je van een vetlever? Meestal geeft een vetlever geen klachten. Als je een lichte huid hebt, kan ook je huid geler worden (geelzucht). bij onderzoek kan je huisarts merken dat je lever groter is.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
De huidige aanbevelingen voor ibuprofen zijn om het dagelijks gebruik te beperken tot maximaal 30 dagen . De dosering kan variëren van 400 mg tot 800 mg tot 4 keer per dag, met een dagelijks maximum van 3200 mg per dag. Boven deze limiet beginnen de negatieve effecten van COX-remming de gewenste voordelen van verminderd ongemak en pijn te overtreffen.
Veel verschillende medicijnen kunnen door medicijnen veroorzaakte hepatitis veroorzaken. Pijnstillers en koortsverlagers die paracetamol bevatten, zijn een veelvoorkomende oorzaak van leverschade , vooral wanneer ze in hogere doseringen worden ingenomen dan aanbevolen. Mensen die overmatig alcohol drinken, hebben meer kans op dit probleem.
Meloxicam is een langwerkend niet-steroïde ontstekingsremmend medicijn (NSAID) dat alleen op recept verkrijgbaar is en wordt gebruikt bij de behandeling van chronische artritis. Meloxicam is in verband gebracht met zeldzame gevallen van acute, klinisch zichtbare leverbeschadiging .