Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag: ten hoogste 7 °C. Staat er wel een bewaartemperatuur op de verpakking dan geldt die bewaartemperatuur. Voor diepgevroren producten geldt dat ze bewaard worden bij -18 °C of kouder.
4°C is ideaal.
Bij die temperatuur groeien bacteriën, schimmels en ziekteverwekkers nauwelijks, wat betekent dat je voedsel veel minder snel bederft. Een lagere temperatuur kost onnodig veel energie, een hogere temperatuur houdt je eten niet lang genoeg goed.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Volgens zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration als de Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is koeling bij 40°F of lager een van de meest effectieve manieren om het risico op door voedsel overgedragen ziekten te verkleinen.
Gooi alle bederfelijke etenswaren (zoals vlees, gevogelte, vis, melk, eieren of etensresten) weg die gedurende vier uur of langer bij een koelkasttemperatuur van meer dan 4°C zijn bewaard .
Wat betekent bederfelijk? Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.
Even afkoelen
Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Kaas Soezen. Als je voedsel uit een winkel zou stelen, wat zou dat dan zijn? De beste gok zijn dure voedingsmiddelen zoals chocolade, saffraan, exotisch vlees of misschien die oude Schotse whiskey. Als we echter naar de lijst met meest gestolen voedsel ter wereld kijken, is het niets minder dan 'kaas'.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Zeer bederfelijke voedingsmiddelen
Deze categorie omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende verse voedingsmiddelen: rauwe groenten, rauw fruit, rauwe melk, vis, gevogelte en rood vlees . Van deze voedselgroepen zijn verse rauwe vruchten het minst vatbaar voor bacteriële bederf, omdat de pH van het fruit de bacteriële groei vertraagt.
Als de stroom uitvalt, houd dan de deuren van uw koelkast en vriezer zoveel mogelijk gesloten om voedsel koud te houden. Controleer de thermometers van uw koelkast en vriezer voordat u voedsel gebruikt. Als de koelkast nog steeds op of onder de 40 °F is, of als het voedsel slechts 2 uur of korter boven de 40 °F is geweest, zou het veilig moeten zijn om te eten .
Elk koud voedsel dat zonder koeling wordt bewaard, is veilig voor maximaal 6 uur , gerekend vanaf het moment dat het uit de koeling is gehaald bij 40 graden Fahrenheit en lager. Controleer de temperatuur van koud voedsel elke 2 uur en gooi koud voedsel weg dat een temperatuur van 70 graden Fahrenheit of hoger bereikt.
Ja. Volgens een uniforme federale vereiste moeten alle eieren in de schaal en eiproducten die voor consumenten zijn verpakt, worden gekoeld bij 45 °F (7,2 °C) of lager .
Yoghurt moet in de koelkast worden bewaard onder de 40 graden F. Als het goed wordt bewaard, is de houdbaarheid van yoghurt zeven tot 14 dagen. Langer bewaren zorgt ervoor dat schimmels, gist en langzaam groeiende bacteriën kunnen groeien en uw yoghurt kunnen bederven.
Volgens de wet moet melk van klasse A op een temperatuur van 45 °F of lager worden gehouden . Bacteriën in melk groeien minimaal onder 45 °F. Temperaturen ruim onder 40 °F zijn echter noodzakelijk om de kwaliteit van de melk te beschermen.
Als u voedsel te lang bij kamertemperatuur laat staan, kunnen bacteriën (zoals Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Escherichia coli O157:H7 en Campylobacter) zich tot gevaarlijke aantallen vermenigvuldigen, waardoor u ziek kunt worden.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Uit ons onderzoek blijkt dat citrusvruchten het langst houdbaar zijn en dat bessen het snelst rotten.
Vis . Vanwege de vetten die het bevat, is vis een van de snelst bedervende vleessoorten. Het is belangrijk om vis te eten die binnen 2 dagen na het koken in de koelkast is bewaard.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
In lauwe producten vermenigvuldigen bacteriën zich snel. Gooi producten die u normaal gesproken in de koelkast bewaart, weg als deze langer dan 2 uur ongekoeld zijn bewaard.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.