Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Zolang u de kaas in het vacuüm laat zitten, blijft deze ook vers gedurende 2/3 maanden. Meerder kleinere stukken zorgt er dus voor dat u altijd verse kaas eet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ongeopend blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed. Geopend blijft harde kaas ongeveer 4 weken goed.
In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden. Zachte kazen kun je het minst lang bewaren, namelijk 1 tot 2 weken in de verpakking.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Verder zijn potten broodbeleg die houdbaar zijn buiten de koelkast of vet of zoet, zoals appelstroop. Pindakaas is niet heel erg gezond. Ik gebruik daar blikjes pâté voor, van de Turkse winkel, kippepâté in mijn geval, genoeg voor een lunch, lekker met augurken of kappertjes. Blikjes vis zijn ook geschikt.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Ze gaan weken mee in de koelkast en zelfs maanden in de vriezer. Gevacumeerd voedsel neemt minder ruimte in wanneer het wordt bewaard. Voedingsmiddelen zoals bakwaren zijn luchtdicht verpakt en kunnen hygiënisch en zonder smaakverlies worden bewaard.
Vacumeren zorgt ervoor dat het aanwezige vocht in de kaas blijft zitten. Zolang de kaas vacuüm verpakt is, droogt deze niet uit en blijft de kaas heerlijk romig zoals deze gemaakt is.
Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.
Ook heel belangrijk: zorg dat die mooie ambachtelijk brie van de kaasboer wel eerst op kamertemperatuur is voor je hem gaat eten, want dan komt alle smaak pas vrij en wordt de textuur smeuïger. Minstens 45 minuten van tevoren uit de koelkast halen dus.
Eigenlijk is dat niet zo. De witte puntjes zijn ontstaan door eiwitten, die kristallen ontstaan door de indroging van de kaas tijdens de rijping Een kaas moet minimaal 9 tot 12 maanden rijpen alvorens die eiwit kristallen ontstaan.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Daarom de volgende tips. Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Je denkt misschien: gewoon een stuk aluminiumfolie eromheen en klaar is Kees, maar niets blijkt minder waar te zijn. Als je je kaas zo lang mogelijk lekker wilt houden, dan kun je beter bakpapier gebruiken. Bakpapier zorgt er namelijk voor dat de kaas niet te vochtig, maar ook niet te droog is.
Gebruik nooit of te nimmer plastic folie
Zo kan de kaas in elk geval niet uitdrogen. Klinkt logisch, maar in de praktijk zorgt plastic folie ervoor dat de kaas niet kan ademen. Je kunt dus beter voor een fijn poreus materiaal kiezen, zoals kaaspapier, bakpapier of een speciale geïmpregneerde katoenen doek met bijenwas.
Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.