De 'Giandujot'-pasta werd getransformeerd tot een romig nieuw product dat gemakkelijker te smeren was onder de naam SuperCrema. Het recept werd verbeterd en de allereerste pot met een nieuwe hazelnoot- en cacaocrème werd gecreëerd, een naam die vandaag iconisch is: Nutella®.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
Intussen perfectioneerde Michele Ferrero de receptuur voor de hazelnootpasta. De echte doorbraak kwam in 1964 toen de naam van Supercrema werd veranderd in de internationaal klinkende naam Nutella - het Engelse woord voor noot, gecombineerd met het Italiaanse voor zoet - dat een wereldmerk werd.
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
De delicaat zoete hazelnootcrème werd in 1940 ontwikkeld door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero en is sinds 1965 ook in Duitsland verkrijgbaar.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
Nutella is de merknaam van een populaire chocolade-hazelnootpasta van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1949 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'SuperCrema Gianduja'.
Na wat onderzoek te hebben gedaan, blijkt uit meerdere bronnen dat de letter N zwart is omdat de naam 'Nutella' oorspronkelijk door een ander merk werd gebruikt . Dus veranderden ze gewoon de kleur van de letter om ervoor te zorgen dat er geen probleem was met het handelsmerk.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Een pot Nutella 3,02 euro en in Duitsland 2,79 euro. Een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 euro en in Nederland 5,22 euro.
Dit veranderde het product in een chocoladepasta en Michele besloot het Supercrema te noemen. Pas in 1964 was de geboorte van Nutella zoals we het vandaag de dag kennen, toen het op de Britse markt werd geïntroduceerd . Op dat moment besloten ze de naam Nutella te selecteren, afgeleid van het Engelse woord "Nut" en het Latijnse woord "Ella", wat zoet betekent.
Op 18 april 2011 overleed Pietro Ferrero junior, kleinzoon van oprichter Pietro Ferrero, op een leeftijd van 47 jaar aan een hartinfarct. Vandaag de dag wordt het bedrijf nog steeds met succes geleid door Giovanni, de broer van Pietro Ferrero junior.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
Ja, Nutella-verpakkingen zijn verkrijgbaar in Israël .
Raider werd voor het eerst in 1968 in Groot-Brittannië op de markt gebracht onder de naam Twix, afgeleid van, en samengesteld uit, de twee Engelse woorden: "twin" en "biscuits", vrij vertaald 'tweelingkoekjes'. In 1979 werd het product in de Verenigde Staten geïntroduceerd.
Waarom? De spread – en vergelijkbare producten – (denk aan de meeste commerciële potten pindakaas) bevatten palmolie . Naast dat het niet bepaald de gezondste ingrediënten zijn, is de herkomst ervan een probleem voor de planeet.
Onder meer door corona zijn heel wat voedsel- en grondstofprijzen gestegen, en producenten trachten die kosten uiteraard door te rekenen. In het geval van Nutella zijn onder meer hazelnoten, een essentieel ingrediënt van de chocopasta, duurder geworden.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker. Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt .
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest.
De verslavende werking zit in de ingrediënten . Naast suiker en vetten is Nutella rijk aan chocolade. Chocolade bevat verslavende stoffen; een van deze stoffen is tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat een voorloper is van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemmingen.
De Ferrero Groep brengt mensen over de hele wereld plezier met geliefde lekkernijen en snacks, zoals Nutella®, Kinder®, Tic Tac® en Ferrero Rocher®.
Vergeleken met Europese Nutella wordt Amerikaanse Nutella over het algemeen beschreven als lichter van kleur, meer chocolade- en suiker-georiënteerd in smaak, en olieachtiger en dunner in consistentie dan zijn Italiaanse soortgenoot. Italiaanse Nutella wordt vaak beschreven als donkerder en rijker in zowel smaak als textuur, en met sterkere nootachtige smaaktonen .
Ferrero maakt Nutella. Ferrero Rocher lijkt een gegoten stijvere vorm van Nutella te zijn met fijngehakte noten of zaden erin . Het is niet verrassend dat ze hetzelfde smaken.