Muesli is gezond en lekker door de yoghurt, kwark of (amandel)melk. Ook kan je van een gezonde muesli zonder suiker ook heerlijk gezonde mueslirepen maken.
Kwark met havermoutis niet alleen een heerlijk ontbijt, maar ook een gezonde keuze die je dag een vliegende start geeft. Met zijn eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen is het een ideale brandstof om je lichaam en geest te voeden.
Veel mensen die willen afvallen nemen 's ochtends een schaaltje yoghurt met muesli. Maar die muesli is helemaal niet zo gezond als het lijkt. Muesli en cruesli bestaat namelijk voornamelijk uit koolhydraten. Bovendien zijn er vaak ook ontzettend veel suikers en vetten toegevoegd om het lekker te maken.
Andere toevoegingen die jij nog in je kwark kan doen om er echt een lekker hapje van te maken zijn: kokos snippers, jam, dadels, rozijnen, bessen, fruit (frambozen, blauwe bessen), muesli, honing of superfoods. Verwacht van de superfoods geen wonderen, het is een mooie toevoeging.
Kwark is erg populair als ontbijt. Het is lekker en voedzaam. En met fruit en/of muesli of noten een gezonde keuze. Het grote voordeel van kwark is dat er zoveel eiwitten in zitten.
Vitamines in kwark
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
De makkelijkste manier om kwark wat lekkerder de maken, is door er zelf fruit doorheen te doen. Kwark is dus aan de zure kant, en daarom kan zoet fruit qua smaak een fijne tegenhanger zijn. Denk aan een banaan, aardbeien, blauwe bessen, mango of een gebakken appeltje met wat rozijnen.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Naast eiwitten bevat zowel yoghurt als kwark calcium en vitamine B2 en B12. In yoghurt zit in verhouding iets meer calcium dan in kwark, maar in allebei zijn de vitamine B2 en B12 evenveel aanwezig. Deze vitamine zijn essentieel voor de energiestofwisseling en aanmaak van rode bloedcellen.
Net als havermout die een nachtje geweekt is, kan muesli ook een paar uur of een nacht geweekt worden voor een smakelijke en zachte textuur met een andere smaak als je eens wat anders wilt. Het moet geweekt worden in melk of wrongel en 's ochtends geserveerd worden met een kom fruit of gehakte noten.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Onze kwark zit boordevol minstens 9 gram proteïne per half kopje, dus deze ontbijtjes zorgen er gegarandeerd voor dat je tot de lunch verzadigd bent . En kwark past perfect in allerlei diëten: het is koolhydraatarm en keto-vriendelijk.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
In 2012 is er door de Europese voedselautoriteit een bovengrens vastgesteld, namelijk 2500 mg per dag. Bij een hogere inname komt de gezondheid in gevaar. Als jij ontbijt met een kommetje kwark zal er niet zoveel gebeuren, maar eet jij meer op een dag, kun je beter opletten.
Ontbijten met kwark is namelijk voedzaam, gezond én makkelijk, want het staat zo op tafel. En dat is natuurlijk wat je wilt, zo 's morgens vroeg. Goed om te weten: qua voedingswaarden maakt het niet zo veel uit of je yoghurt, kwark of skyr eet.
Een banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten, wat kan zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen.
Toch zouden er momenten zijn waarop bijvoorbeeld je banaan, sinaasappel of meloen de meeste vruchten afwerpt. Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag twee porties fruit te eten. Gezondheidscoach Jessica Rosen adviseert aan Elite Daily om dat in ieder geval 's ochtends bij het ontbijt te doen.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Hoeveel zuivel per dag: kwark
Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie. Voor een man van 70+kg is 1 bak kwark groot genoeg als volwaardige portie eiwit.
Griekse yoghurt biedt meer calcium en minder vet . Maar je kunt gemakkelijk vetvrije, vetarme en volle opties vinden voor zowel kwark als Griekse yoghurt, die de vetgehalte-weegschaal kunnen laten doorslaan. Zorg er wel voor dat je de etiketten leest: een vetvrije optie bevat soms toegevoegde suiker, omdat het verminderen van vet ook de smaak kan verminderen.