Bahrein duikt met een gemiddelde consumptie van 4.012 calorieën per dag op de eerste plaats op. Het is een kleine eilandstaat die bestaat uit 33 eilanden, gelegen voor de kust van Saoedi-Arabië.
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt. In Nederland eten we er dus het meeste van, maar de productie komt uit een ander land.
De wereldburgers die per persoon gemiddeld het minste vlees nuttigen zijn Indiërs. Zij eten ongeveer in gelijke mate graanproducten en groenten/fruit/zetmeelproducten; groepen die hun dieet voor het grootste deel vormen.
Turken eten het meest
Daar eten ze 104 kg brood per jaar.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
Een andere verrassing is dat China, met een bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen, slechts 5,83 kilo (bijna 13 pond) brood per hoofd van de bevolking per jaar eet. Het op één na grootste land ter wereld, India , eet het minste brood, namelijk 1,75 kilo (bijna vier pond per persoon).
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
Volwassenen eten dagelijks meer dan 10 gram zout, het dubbele van de aanbevolen limiet. De zoutinname in China ligt al veertig jaar lang boven 10 gram per volwassene, zegt onderzoek van de Queen Mary University in Londen, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association.
"Noorwegen hoort bij de landen in Europa waar het meeste snoep en frisdrank wordt geconsumeerd.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Eet geen vlees (rund, varken, schaap of kip) in China, Mexico, Guatemala of Thailand.
Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren. Zet je het cijfer weer in het perpectief van consumptie dan lijkt het wel weer mee te vallen: nog geen 9,5 kip per wereldbewoner per jaar.
Varkensvlees is bijvoorbeeld het meest geconsumeerde vlees ter wereld, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, en is goed voor 36% van de wereldwijde vleesconsumptie. De populariteit van varkensvlees wordt op de voet gevolgd door gevogelte, dat in veel landen een hoofdbestanddeel is vanwege de veelzijdigheid en betaalbaarheid.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Brood is een universeel voedingsmiddel: er is tegenwoordig geen enkel land ter wereld waar in de culinaire traditie geen enkele vorm van brood voorkomt .
De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland.
Altamura-brood zou – volgens inwoners van Altamura en omstreken – het lekkerste brood ter wereld zijn. Dat is nogal een statement. Daarom zochten we alles over het Altamura brood uit. Want pane di Altamura blijkt inderdaad nogal smakelijk!