Zonder enzymen zou het verteren van voedsel veel trager en minder efficiënt verlopen. Er zijn verschillende soorten spijsverteringsenzymen, elk gespecialiseerd in het afbreken van specifieke voedingsstoffen: Amylase: Breekt koolhydraten af, zoals zetmeel en glycogeen, tot eenvoudigere suikers zoals glucose.
Hoe werkt Lipase? Lipase is een enzym dat vetten afbreekt.
Lipase, dat vetten afbreekt . Protease, dat eiwitten afbreekt . Sucrase, dat sucrose afbreekt, een suiker die in fruit en groenten zit .
Gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir (een gefermenteerde melkdrank), kimchi (gefermenteerde groente) en miso (gefermenteerde sojabonen) zijn rijk aan verteringsenzymen. Ook honing en bijenpollen bevatten verschillende soorten enzymen zoals amylase en invertase.
Met name rauw en onbewerkt voedsel bevat veel enzymen die het lichaam een handje kunnen helpen bij de spijsvertering. Zuivel bevat ook enzymen die voedsel helpen verteren, mits de zuivel rauw (onverhit) en biologisch is. Papaja, ananas (met hart) en kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen.
Een tekort aan spijsverteringsenzymen
Je krijgt de enzymen immers met je voeding binnen. Als je een tekort hebt aan enzymen neemt vooral de ontgifting van je lichaam af, waardoor je te veel afvalstoffen vasthoudt wat o.a. kan leiden tot oxidatieve stress.
Natuurlijke enzymen zorgen voor een specifieke chemische reactie in of buiten een cel op natuurlijke basis. Het enzym maakt de reactie mogelijk of versnelt de reactie, zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen.
Een enzymen complex is bedoeld voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het splitsen van vetten, koolhydraten en eiwitten in hun lichaam. Zo'n complex bevat verschillende spijsverteringsenzymen die de maag en darmen bijstaan in hun belangrijke taak om voedsel te verteren.
Als een enzym een scheikundige reactie versneld wordt het enzym daarbij niet verbruikt. Het enzym blijft onveranderlijk en kan onbeperkt reacties versnellen. In de cel bewegen de enzymen vrijelijk in de rondte. Afhankelijk van de temperatuur bewegen ze sneller of langzamer.
Enzymen zijn eiwitten die gevormd worden in cellen. Ze zitten onder andere in speeksel, de maag, alvleesklier en de darmen. Enzymen zijn opgebouwd uit twee onderdelen. Namelijk de proteïne (eiwit) als combinatie van verschillende aminozuren.
Vaak of zwaar sporten
Wie meer beweegt, verbrandt meer calorieën en kan sneller afvallen. In plaats van vaker of langer bewegen, kun je ook kiezen voor een zwaardere sport. Ga bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, fitnessen of squashen. Of volg groepslessen op de sportschool, zoals steps, zumba en spinning.
Elke dag bewegen is belangrijk, ook als je wilt afvallen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën. En het is belangrijk om fit en gezond te blijven.
Wil je gezond afvallen, dan is het belangrijk dat je je hele leefstijl aanpakt. Dit gaat om gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen. Maar ook bijvoorbeeld niet roken, geen of weinig alcohol drinken en voldoende ontspannen. Voor een gezonde leefstijl zorgen, is hierdoor niet altijd even makkelijk.
Vetverbranding wordt gestimuleerd door regelmatige lichaamsbeweging, vooral door cardio- en krachttraining. Daarnaast kan het eten van voedingsmiddelen zoals groene groenten, mager eiwit en gezonde vetten je metabolisme stimuleren.
Water drinken is belangrijk om af te vallen. Het zorgt er namelijk voor dat je minder snel honger en dorst hebt en bevorderd je lichaam om sneller vetten af te breken. Ondanks dat het veel vetten en eiwitten bevat zorgt het er juist voor dat je minder snel honger krijgt en je dus over de dag minder gaat snacken.
De enzymen werken vanaf een half uur tot een uur na inname en blijven dan anderhalf tot twee uur actief in de darm. Als u een capsule bent vergeten in de nemen, doe dit dan tot een half uur na de maaltijd. Neem ze niet later in, want dan hebben de enzymen onvoldoende tijd om zich met het voedsel te mengen.
Enzymen versnellen de snelheid van zulke reacties met een factor van ruim een miljoen . Reacties die zonder katalyse jaren zouden duren, kunnen nu in fracties van seconden plaatsvinden als ze door het juiste enzym worden gekatalyseerd.
Enzymen spelen een zeer belangrijke rol bij het verteren van voedsel. Problemen met de aanmaak of activiteit van spijsverteringsenzymen leiden daarom vaak tot malabsorptie en maag-darmklachten. Suppletie met spijsverteringsenzymen kan in deze gevallen mogelijk de spijsvertering ondersteunen.
Een paar veelgebruikte vrij verkrijgbare enzymen staan al lang bekend om hun werking . Deze omvatten Lactaid en Beano, die worden gebruikt door mensen die lactose-intolerant zijn of die last hebben van gasvorming of een opgeblazen gevoel na het eten van peulvruchten. "Beano bevat alfa-galactosidase, een enzym dat ons lichaam niet zelf aanmaakt," aldus Tuck.
Waarvoor wordt Creon gebruikt? Dit medicijn wordt gebruikt bij de behandeling van “exocriene pancreasinsufficiëntie”. Bij deze aandoening maakt de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen aan om het voedsel te kunnen verteren.
Gevolgen van te weinig pancreasenzymen
Als er niet genoeg enzymen in uw dunne darm zijn, kan uw lichaam de voedingstoffen, vooral de vetten, niet goed opnemen. Dit kan de volgende klachten geven: (Langdurig) vol en opgeblazen gevoel na de maaltijd. Overmatige gasvorming en buikkrampen.
Hoe worden koolhydraten verteerd door het lichaam? Enzymen in speeksel (amylase) en in de dunne darm breken koolhydraten af tot monosachariden. Hoe snel polysachariden zoals zetmeel worden verteerd, hangt af van hun opbouw. Op de darmwand zitten enzymen die de disachariden splitsen tot monosachariden.
Enzymen zijn eiwitten en worden aangemaakt in alle organismen: van bacteriën tot schimmels, planten en dieren. Voor de opbouw ervan zijn in een aantal gevallen vitaminen nodig. Enzymen bevinden zich ook in voedsel, voor zover dat niet (langdurig) verhit is geweest.
Proteasen zijn eiwitsplitsende enzymen. Ze komen o.a. voor in verschillende vruchten. Bekend is dat o.a. kiwi's en ananas deze enzymen bevatten.