Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen! Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven. Zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt.
De ovenschotel weer opwarmen
Een ongebakken ovenschotel mag rechtstreeks de oven in. Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen.
Vermijd het invriezen van ovenschotels die gemaakt zijn met zuivelproducten (vooral zachte kazen met een hoog watergehalte zoals ricotta of hüttenkäse), eieren, zetmeelrijke groenten en waterrijke groenten zoals sla en komkommer .
Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen. Ontdooid voedsel mag je niet opnieuw invriezen als het langer dan 1 à 2 uur aan kamertemperatuur werd blootgesteld.
Ze zijn ook een makkelijke maaltijd als je geen tijd hebt om in een pruttelende pan te roeren of een stomende pan te storen. Ze zijn zelfs handig om in de vriezer te hebben als je weinig tijd hebt in een drukke week. Eigenlijk zijn ovenschotels een uitstekende maaltijd om van tevoren te maken, omdat ze zo makkelijk te bereiden, koken, invriezen en bewaren zijn.
Haal de ovenschotel 24-36 uur voor het koken uit de vriezer en zet hem in de koelkast. Verwarm de oven voor en bak de ovenschotel losjes afgedekt met aluminiumfolie zoals aangegeven (ik houd meestal rekening met 20 minuten extra, afhankelijk van de dikte van de ovenschotel). De uiteindelijke temperatuur van een ovenschotel moet 160 graden F bereiken.
Bekleed je pan met stevige aluminiumfolie. Laat extra folie over alle randen hangen, zodat je het later helemaal over de bovenkant kunt trekken. Doe het eten in de pan en zet de pan vervolgens in de vriezer, zonder deksel. Wanneer de ovenschotel bevroren is, til je hem uit de pan, waarbij je de folie als handvatten gebruikt.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Convectiekoken is ideaal voor gerechten die beter gedijen in een droog klimaat en waarbij u het bruinen en knapperig worden wilt stimuleren. Dus het roosteren van vlees, aardappelen en groenten is allemaal ideaal, en het is geweldig voor het opwarmen van dingen zoals gefrituurde kip of het bakken van pizza .
Voor het beste resultaat, leg een vochtige papieren handdoek eroverheen om het vocht vast te houden. Doe de restjes in een ovenvaste bakplaat, dek af met folie en zet in een hete oven (350ºF). Verwarm gedurende 10-20 minuten, of tot het helemaal warm is.
In het weekend is het een perfect moment om je voor te bereiden op een drukke werkweek. Hiervoor zijn tray bakes dan ook ideaal, ze zijn super makkelijk om te maken. Je legt alles op een bakplaat en binnen het halfuur heb je een volledige maaltijd dat je in de koelkast of diepvries kan bewaren.
Opwarmen van bevroren gebakken pasta
Met de pasta in een ovenvaste schaal, strooi 2 eetlepels water over de bovenkant van de ovenschotel. Dek af met folie. Bak tot de ovenschotel warm is in het midden, ongeveer 1 uur.
Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren . Het afdekken van ventilatieopeningen in de bodem van de oven kan leiden tot onvoldoende luchtstroom, problemen met warmteverdeling en problemen met de prestaties.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Zorg er in beide gevallen voor dat de ovenschaal goed is afgedekt met folie voordat u deze invriest . Maar misschien is de beste truc om uw ovenschaal te bekleden met stevige folie, de ovenschaal vervolgens in de met folie beklede schaal te bouwen, de folie eroverheen te vouwen en vervolgens in te vriezen.
Materialen van voedingskwaliteit, zoals aluminiumfolie, zware diepvrieszakken van plastic, zware plasticfolie en bakpapier of diepvriespapier zijn uitstekende keuzes . Het is veilig om vlees of gevogelte direct in de supermarktverpakking in te vriezen, maar dit type folie is dun en laat lucht door.
Verwijder het plastic deksel en leg bakpapier of aluminiumfolie op de bevroren ovenschotel. Plaats de bevroren ovenschotel op het middelste rek van de oven. Bak ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de ovenschotel). Verwijder bakpapier of aluminiumfolie en verwarm nog 15-20 minuten.
Rijstschotels en andere rijstgerechten invriezen is net zo makkelijk als het invriezen van gewone gekookte rijst. Gebakken rijstschotels met vlees, groenten of kaas kunnen makkelijk worden ingevroren . Net als bij gewone, gekookte rijst, moet u ervoor zorgen dat het rijstgerecht is afgekoeld voordat u het in een luchtdichte container of zip-top zak doet.
Casseroles: Voor gelijkmatige verwarming, roer de casseroles voordat u ze in de airfryer doet . Stel de temperatuur in op 350°F (175°C) en kook gedurende 5-10 minuten of totdat ze helemaal warm zijn. Rijst- en pastagerechten: Om uitdroging te voorkomen, voegt u een scheutje water of saus toe voordat u rijst- of pastagerechten opnieuw opwarmt.
Het opwarmen moet echter heel grondig gebeuren, hetzij op het fornuis op een heel laag vuur of in een oven die is verwarmd tot gasstand 3, 325°F (170°C) . Hoe dan ook, het eten moet zachtjes sudderen en die temperatuur 30 minuten aanhouden om alle schadelijke bacteriën te doden. Het duurt dus in totaal 45 minuten.
Absoluut! De meeste ovenschotels kunnen prima worden ingevroren en blijven drie tot zes maanden goed in de vriezer. Na zes maanden kan de kwaliteit van de ovenschotel afnemen en kan er vorst ontstaan, maar het is nog steeds veilig om te consumeren.