Hierdoor eten mensen doorgaans iets minder en wordt de maag minder snel vol, overvolle magen kunnen sneller tot brandend maagzuur leiden. Fruit als kiwi's, ananas en mango kan helpen. Volkorenproducten, zoals havermout, zilvervliesrijst en couscous zijn goede vervangers van witte rijst en pasta producten.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Yoghurt kan helpen tegen maagzuur door de probiotica die het bevat, die de balans van darmbacteriën bevorderen en de spijsvertering ondersteunen. Een banaan kan helpen tegen maagzuur doordat het een natuurlijk antacidum effect heeft en de zuurtegraad in de maag kan verminderen.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
Gember: gember is het bekendste natuurlijke middeltje tegen maagzuur. Gebruik het in je maaltijd of zet er lekker een kopje thee mee. Laurierdrop: uit onderzoek blijkt dat zoethout (het basisingrediënt van drop) een gunstig effect heeft op brandend maagzuur.
Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen. Gember barst van de gezonde stoffen en kan zelfs het maagslijmvlies beschermen.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Hierbij komt er extra lucht in de maag, waardoor de maag sneller gevuld is. Dit heeft drukverhoging tot gevolg. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, chocola, cola, vruchtensap en alcoholische dranken, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden.
Rijp fruit zonder schil en pit. Abrikozen, appel, nectarine, banaan, meloen, zachte peer, perziken. Alle soorten fruit uit blik, appelmoes, compote.
Heeft u ontdekt dat u maagklachten krijgt door bijvoorbeeld alcohol, koffie, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap of te veel of te vet eten? Probeer deze producten dan te laten staan. Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol.
Appel reguleert de darmfuncties, helpt bij de ziekte van Crohn, helpt tegen nierziektes, jicht en is goed voor de bloeddruk, vergroot het geheugen en verdrijft motten. Het is ook heel goed bij de ondersteuning van spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, gasvorming en verstopping van de darmen.
En ja: het hart van de ananas bevat “bromelaïne”, een enzym dat de kans op ontstekingen verkleint en genezing bevordert. De consumptie van ananassap maakt het dus mogelijk om zure reflux te stoppen. Deze vrucht heeft ook voordelen voor het reguleren van de pH in de dunne darm en in de maag.
Het snel verhelpen van de meeste maagzuurklachten kan met een maagzuurbinder. Dit zijn middelen die zich binden aan het maagzuur en deze neutraliseren. Daarmee verminderen ze het brandende gevoel en de pijn achter het borstbeen.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Hierdoor eten mensen doorgaans iets minder en wordt de maag minder snel vol, overvolle magen kunnen sneller tot brandend maagzuur leiden. Fruit als kiwi's, ananas en mango kan helpen. Volkorenproducten, zoals havermout, zilvervliesrijst en couscous zijn goede vervangers van witte rijst en pasta producten.
Neem een stukje ingemaakte gember en kauw dit goed fijn. Een kopje gemberthee van fijngesneden gemberwortel wil ook helpen. Andere heilzame soorten thee zijn groene thee en kamillethee. Beide hebben een kalmerend effect op de maag.
Volkoren brood zit vol zetmeel en werkt als een spons. Het absorbeert overtollig maagzuur en zorgt voor verlichting. Honing helpt je keel te bedekken en is daarom een effectief hulpmiddel bij het verlichten van symptomen van zure terugvloeiing.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur.
Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. U krijgt eerder last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit en een vette maaltijd blijft veel langer in uw maag. Het maagsap stroomt dan eerder in de slokdarm terug.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.