Hartig beleg bevat vaak veel zout. U kunt zoet of ander broodbeleg gebruiken om de hoeveelheid hartig beleg op uw brood te beperken. Voorbeelden van zoet beleg zijn: Jam, appelstroop, honing, vruchtenhagel en suiker. Deze bevatten bijna geen zout.
Lichtgezouten vleeswaren
Voorbeelden van minder zoute vleeswaren zijn filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout), dit in dunne plakjes snijden als het koud is en het als broodbeleg gebruiken.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
,,Brood heeft zout nodig voor de smaak en de textuur, daarom zijn zoutarme broodsoorten niet erg populair'', legt ze uit. Een betere strategie is beleg te kiezen dat weinig zout bevat en volkoren brood te nemen.
Ongezouten boter bevat minder natrium en dat is gunstig voor mensen die op hun zoutinname letten. Ongezouten boter bevat meer vitaminen en mineralen dan gezouten boter, zoals vitamine A, D en E, calcium, kalium en magnesium.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
JerseyDy boter met weinig zout, 250 g.
Matze is een natriumvrij brood/cracker dat weinig wordt gebruikt en gemakkelijk te vinden is en geen problemen met kalium en fosfor bevat.
Welk brood had het laagste zoutgehalte? De vijf verpakte broden met het laagste zoutgehalte per 100g waren: Marks & Spencer simply more eat well healthyest witbrood: 0,58g .
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen: ongekookt, niet gemarineerd en zonder dressing. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Waar kan ik zoutarm brood kopen? Zoutarm brood is verkrijgbaar bij de ambachtelijke bakkerij, maar ook in de supermarkt. Kijk goed naar de etiketten van de producten, hierop wordt aangegeven of het product zoutarm is of een zeer laag zoutgehalte bevat.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Kies voor minder zoute kaassoorten zoals Milner en Maaslander minder zout, hüttenkäse, mozzarella en zachte geitenkaas.
Zoutloze kaas, ook wel natriumarm genoemd is een kaas die prima geschikt is voor mensen die een zoutbeperkt dieet moeten volgen. Alleen doordat het zout vervangen is door kaliumchloride verandert de smaak van de kaas wel een beetje, maar desondanks kunt u alsnog genieten van een heerlijk stukje kaas.
Volkorenproducten die de bloeddruk verlagen
Volkoren granen zitten vol met voedingsvezels. Daarom zijn ze veel beter voor je lichaam dan voedsel gemaakt met geraffineerd wit meel. Stap over op volkoren versies van voedsel dat je al eet. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood in plaats van witbrood.
Gelukkig kun je het toch bakken. Brood zonder zout is nog steeds eetbaar, het is alleen nogal flauw en bleek . Serveer met smeersels, kruiden of gezouten boter voor een extra smaakboost. Of nog beter, gebruik het deeg voor pizzabodems!
Als je ooit brood zonder zout hebt geprobeerd, weet je dat het flauw en smakeloos smaakt (bah). En tenzij je gewend bent om zoutloos voedsel te eten, is het niet erg smakelijk.
Over het algemeen ontdekten de onderzoekers dat platbrood en volkorenbrood over het algemeen zouter waren dan andere soorten, en dat brood van gemengde granen het laagste gemiddelde zoutgehalte had. (Hier kunt u meer details over uw favoriete brood en hoe ze scoren, bekijken.)
Vervang vleeswaren door vers gekookte kalkoen- of kippenborst (90 mg natrium), vers geroosterd rundvlees of varkensvlees , en vermijd ham, hotdogs en worstproducten. Kies voor natuurlijke kazen zoals Zwitserse kaas, cheddar of mozzarella (50-180 mg natrium) in plaats van plakjes bewerkte kaas, en beperk tot 1 ounce.
Food for Life Ezekiel 4:9 Low Sodium Bread is gemaakt met dezelfde gekiemde biologische volkoren granen en peulvruchten als ons Original Ezekiel 4:9 Bread, maar er is geen zout toegevoegd. Rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en natuurlijke vezels zonder toegevoegd vet.
Beste keuze
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.
De National Dairy Council (NDC) stelt dat "gezouten boter over het algemeen 1,6-1,7 procent " zout bevat. Dit komt overeen met iets meer dan 7 gram, wat iets meer is dan 1 theelepel.
Becel® Zoutvrije margarine is perfect voor natriumarme diëten. Net als andere Becel® kuipmargarines bevat het geen transvet en is het laag in verzadigd vet.