Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
Bindmiddelen zijn alle ingrediënten die een mengsel helpen zijn vorm te behouden of bij elkaar te houden . Traditionele bindmiddelen zijn onder andere bloem en eieren. Het meest gebruikte voedselbindmiddel is bloem.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Zetmeel zorgt voor binding
Zoek je redding dan in een zakje. Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Aardappelzetmeel geeft vloeistoffen een heldere en transparante afwerking, waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van heldere sauzen en soepen. Maizena daarentegen geeft een glanzende en gladde textuur aan sauzen en vullingen, waardoor het vaak wordt gebruikt in desserts, taarten en gebak.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Eigeel: saus indikken
Liaison is een Franse techniek waarbij je eidooier met room aan een saus of soep toevoegt, voor een dikkere en romige consistentie. Kluts hiervoor 1 dooier met 100 ml room en klop dit door de saus.
Voeg bloem of maïzena toe
Doe een eetlepel van beide in een kleine kom en roer er 2-3 eetlepels soep door tot je een glad mengsel hebt. Roer dit terug in de soep en breng het aan de kook. Laat het een paar minuten koken zodat de zetmeelkorrels kunnen barsten en dikker worden en de bloemsmaak eruit kan koken.
Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden. Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet. Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.
Begin met het gebruiken van 1 eetlepel maizena per keer, gemengd met 2 eetlepels water . Er kan meer maizena-slurry worden toegevoegd, maar zorg ervoor dat u niet te veel toevoegt. Meng slechts een kleine hoeveelheid slurry per keer om ervoor te zorgen dat uw soep goed dikker wordt. Het gebruik van maizena is een snelle, effectieve manier om soep dikker te maken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
Bloem kun je vervangen voor maizena, omdat het ook goed werkt als bindmiddel.
Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten.
Gelatine: Gelatine is een bindmiddel op basis van eiwitten dat zeer goed werkt in ingrediënten die koud of koel geserveerd moeten worden. Guargom : Guargom bindt en voegt elasticiteit toe aan gebakken goederen (het is niet zo elastisch als xanthaangom). Het helpt het eindproduct zijn structuur te behouden.
Deze pasta wordt toegevoegd aan voedsel om sauzen, jus, soepen, vullingen, puddingen, marinades en meer te verdikken. Je kunt maizena ook gebruiken om een beslag of coating te maken om vlees en groenten te koken. Maizena is een geweldig bindmiddel , daarom wordt het gebruikt in de lijm-, papier- en textielindustrie.
Er zijn verschillende manieren om pompoensoep dikker te maken. De makkelijkste manier is om de soep te laten inkoken door wat van de vloeistof te laten verdampen. Je kunt ook een papje van bloem of maizena en water gebruiken, een theelepel of twee van een van beide verdikkingsmiddelen toevoegen aan een kleine kom en 2 tot 3 theelepels soep erdoor roeren om een papje te maken .
Tapioca zetmeel
Ook van dit bindmiddel moet je eerst met koud water een papje maken, alvorens je het als bindmiddel kunt gebruiken. Net zoals aardappelzetmeel, bindt tapioca zetmeel pas tijdens het koken. Naast dat je dit product als bindmiddel kunt gebruiken, kun je er ook (glutenvrij!) mee bakken.
Soep: Gebruik ca. 40 g. (6 afgestreken el) Allesbinder voor 1 l soep.