Deze twee fruitsoorten kunnen ingevroren zelfs gezonder zijn Een ander voorbeeld waarbij de bevroren variant betere voedingswaarde bleek te hebben dan het verse fruit, zijn blauwe bessen. Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Verse blauwe bessen kan je gedurende een aantal dagen in de koelkast afgedekt bewaren. De bessen hoeven enkel lichtjes gespoeld te worden voor je ze kan opeten. Je kan blauwe bessen ook invriezen, maar dan kun je ze enkel nog verwerken in recepten. Na het ontdooien is hun vorm en hun kleur namelijk niet meer zo mooi.
Veel mensen denken ten onrechte dat "vers het beste is", maar als het om bessen gaat, hebben de diepvriesvarianten een hogere concentratie aan voedingsstoffen en worden ze vaak gespaard van de grote hoeveelheden pesticiden die worden gebruikt op verse bessen die in een supermarkt te vinden zijn.
Maar hier is het ding: Hoewel je een verandering in kleur en een voedingsvariatie tussen bevroren en vers zult opmerken, is er geen smaakverschil . Je merkt misschien alleen een licht papperige textuur op zodra de bevroren bosbessen ontdooien, terwijl verse bosbessen meer een "pop" behouden.
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
Maar er zit echt een verschil tussen! De blauwe bes en de bosbes groeien aan verschillende struiken. De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt.
Bevroren bosbessen worden het beste binnen de eerste zes maanden na opslag in de vriezer gebruikt, maar ze blijven nog steeds lekker en veilig om te eten tot 10 maanden . Om het bij te houden, labelt u de bosbessencontainer zodat u weet wanneer ze in de vriezer zijn geplaatst. Op deze manier bespaart u geld en voorkomt u voedselverspilling.
Blauwe bessen kunnen allergische reacties veroorzaken
Sommige mensen zijn allergisch voor bosbessen en kunnen symptomen als galbulten, zwellingen en ademhalingsproblemen ervaren als ze ze eten. Als u allergisch bent voor bosbessen, is het belangrijk om ze helemaal te vermijden.
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Bessen van alle soorten, zoals bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen, zijn een uitstekende manier om de ochtend te beginnen . Ze bevatten weinig calorieën, veel vezels en bevatten ziektebestrijdende antioxidanten.
Hoe moet je blauwe bessen schoonmaken? Omdat blauwe bessen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste pas wassen vlak voordat je ze consumeert.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Bessen verbeteren het geheugen.
Uit een onderzoek onder zowel jonge als oude volwassenen die bosbessen aten, bleek dat de bloedtoevoer naar belangrijke hersengebieden toenam en dat het geheugen en de aandacht voor vereiste taken verbeterden .
Bevroren bessen kunnen bacteriën en virussen bevatten .
Omdat de meeste pesticiden niet stabiel zijn bij een alkalische pH-waarde, kunnen de bestanddelen ervan worden afgebroken als u ze in een oplossing van zuiveringszout weekt. In combinatie met afspoelen onder de kraan kunt u ze dan wegspoelen.
Vergeet niet om de bevroren bessen af te spoelen en te drogen voordat u ze gebruikt ; het maakt WEL verschil. Geniet ervan! Let op: Voor degenen die zich afvragen of u smaak en voedingsstoffen verliest als u de bessen afspoelt, het is waar, u verliest waarschijnlijk een beetje van de voedingsstoffen van de bessen.