Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast. Wil je rauwe worteltjes invriezen? Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Indien de diepvries groenten in kleine stukjes ingevroren zijn hoeft u deze niet te koken vooraf (bv. erwtjes, wortelkubus 4x4 tot 10x10, mais, fijne boontjes, etc…). De beste manier is om ze onmiddellijk te bakken in vetstof naar keuze.
wortelen die bevroren zijn, zijn bedorven. je kan ze nog wel voeren maar er zit niets meer in dan alleen vezels en water. maar de voedingsstoffen zijn er uit. dus als buikvulling doen ze nog wel dienst maar als voedingsmiddel niet meer.
Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Om de wortels te blancheren, breng je een pan water aan de kook. Zet een kom met ijskoud water klaar en een schaal bekleed met keukenpapier. Doe de wortels in het kokende water en blancheer ze 3-5 minuten , afhankelijk van de grootte.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Diepvriesgroenten kunnen een geweldig onderdeel zijn van een gezond dieet . Ze bieden u dezelfde voordelen als verse groenten, en er zijn extra voordelen. "Ondanks wat u misschien hebt gehoord, bevatten diepvriesfruit en -groenten net zoveel voedingsstoffen als verse producten, en soms zelfs meer", zegt Prof.
Een van de grootste fouten die mensen maken waardoor bevroren groenten zompig worden, is de groenten de tijd geven om te ontdooien , aldus Cooking Light. Als bevroren groenten ontdooien en de structuur verliezen die ze hadden toen ze in de vriezer lagen, verandert de textuur.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Ten eerste kun je je wortels uit de vriezer halen en ze in de koelkast leggen om ze op natuurlijke wijze te laten ontdooien. Dit kan enkele uren duren en het beste is om het 's nachts te doen.
Plaats niet meer dan 5 pond bevroren wortels in elke geperforeerde steamtable pan. Stoom ze gedurende 6 tot 8 minuten . Plaats de wortels in stevige steamtable pannen voor het kruiden en serveren. Als u stevige steamtable pannen gebruikt om te stomen, giet dan de vloeistoffen uit de pannen voordat u ze kruidt en serveert.
4. Meng ze tot soep. Gekookt in bouillon worden bevroren wortels in een mum van tijd zacht. Meng met kokosmelk om een weelderige en romige soep te maken.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Doe in een grote pan met kokend gezouten water en kook ongeveer 3-4 minuten. Laat goed uitlekken en leg in een enkele laag op een bakplaat om volledig te drogen en af te koelen. Zet een paar uur in de vriezer, doe het dan in diepvrieszakjes en vries het in voor maximaal 1 maand.
Het breken van cellen tijdens het invriezen en ontdooien zorgt ervoor dat de terpenen lekken, waardoor de wortel zoeter wordt . Deze afbraak zal echter waarschijnlijk ook een negatieve invloed hebben op de textuur.
Dit komt omdat broccoli voor het grootste deel uit water bestaat; wanneer het bevroren is, verandert het water in ijs en zetten de kristallen uit. Wanneer de kristallen langzaam smelten, sijpelt het water in de groente, waardoor er een kleffe bende ontstaat .
Plaats een bakplaat met rand in de oven terwijl deze voorverwarmt . Dit is een andere manier om te voorkomen dat uw diepvriesgroenten stomen. Door de diepvriesgroenten op een hete bakplaat te gooien, beginnen ze meteen te koken voordat overtollig vocht de kans krijgt om in te trekken.
U kunt verse wortels gebruiken als vervanging , dan is het gerecht sneller gaar.
Diepvriesgroenten zijn bedoeld om te koken voordat u ze eet. Ze kunnen bacteriën bevatten, die door het kookproces worden vernietigd . Volg de aanwijzingen op de verpakking bij het koken.
Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermt. Meestal bevriest alleen de bovenlaag en blijven diepere wortels gevrijwaard van vorst.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.