Bederfelijke waren zijn tijd- en temperatuurgevoelige producten die een zorgvuldige behandeling en verzending vereisen om hun versheid te behouden. Ze omvatten fruit en groenten, vers en bevroren vlees en vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, bloemen en planten en zelfs cosmetica.
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Listeria Monocytogenes in producten zoals kant en klare maaltijdsalades met zalm, verse groentesappen of sommige vleeswaren.
Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Kennisartikel. Bederfelijke voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die waarschijnlijk bederven, bederven of onveilig worden om te consumeren als ze niet gekoeld worden bewaard bij 40 °F of lager, of ingevroren bij 0 °F of lager . Voorbeelden van voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden om veiligheidsredenen zijn vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten en alle gekookte restjes.
Wat is bederfelijk en niet-bederfelijk? Bederfelijke levensmiddelen zijn levensmiddelen die snel worden geconsumeerd, voordat ze bederven. Daarentegen blijven niet-bederfelijke levensmiddelen lang houdbaar . Bederfelijke levensmiddelen zijn onder andere verse groenten en fruit. Niet-bederfelijke levensmiddelen zijn onder andere ingeblikte goederen en gedroogd vlees, gedroogd fruit en noten.
/ˈpɛrɪʃəbəl/ Andere vormen: bederfelijk; bederfelijk. Iets bederfelijks zal waarschijnlijk sterven of vergaan . Een bederfelijk is ook een soort voedsel met een beperkte houdbaarheid als het niet gekoeld wordt bewaard. Omdat bederven sterven is, kan alles wat bederfelijk is sterven of zal het waarschijnlijk sterven.
Een “bederfelijk landbouwproduct” is elk vers fruit of elke verse groente, al dan niet bevroren of verpakt in ijs, en omvat ook kersen in pekelwater , zoals gedefinieerd door de minister van Landbouw.
Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
Zeer bederfelijke voedingsmiddelen
Deze categorie omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende verse voedingsmiddelen: rauwe groenten, rauw fruit, rauwe melk, vis, gevogelte en rood vlees . Van deze voedselgroepen zijn verse rauwe vruchten het minst vatbaar voor bacteriële bederf, omdat de pH van het fruit de bacteriële groei vertraagt.
Bederfelijke goederen zijn goederen met een korte levensduur . Enkele voorbeelden zijn groenten, fruit, kranten, medicijnen etc. Elasticiteit verwijst naar de mate van veranderingen in aanbod als gevolg van prijsveranderingen.
Het is belangrijk om hoog-risicovoedsel gekoeld te houden onder de 5 °C of verwarmd boven de 60 °C om de temperatuurgevarenzone te vermijden en voedselvergiftiging te voorkomen. Correcte behandeling en transport in temperatuurgecontroleerde omgevingen zijn cruciaal voor het garanderen van de veilige levering van bederfelijke goederen.
Bederfelijke voedingsmiddelen kunnen bederven of schadelijke bacteriën laten groeien als ze niet in de koelkast of vriezer worden bewaard. U wilt deze voedingsmiddelen koken of eten voordat ze bederven, dus het is belangrijk om de houdbaarheidsdatums bij te houden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Bederfelijke voedingsmiddelen blijven een week tot enkele maanden in eetbare staat, tenzij ze behandeld worden . Sommige soorten fruit en groenten, knollen en wortels, en oliën vallen in deze klasse. Stabiele voedingsmiddelen blijven enkele maanden tot vele jaren in eetbare staat. Deze klasse omvat granen, oliehoudende zaden, veel noten en honing.
Bederfelijk voedsel: dit zijn de voordelen!
Ze zijn zeer voedzaam, rijk aan essentiële vitaminen en mineralen . Ze bieden verse en natuurlijke smaken die zeer gewaardeerd worden door consumenten.
Fysieke schade. Kneuzingen en scheuren op rauwe producten laten plekken achter waar micro-organismen gemakkelijk kunnen groeien . Onjuist verpakte voedingsmiddelen, gedeukte blikken en kapotte verpakkingen bieden plekken waar micro-organismen, lucht, licht en wezens kunnen binnendringen. Voorzichtig omgaan met voedingsmiddelen helpt de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen langer te behouden.
Informatie. Bewaar bederfelijke levensmiddelen altijd in de koelkast bij 40 °F of lager of in de vriezer bij 0 °F of lager . Informatie over opslag in de koelkast en vriezer, een koude opslagtabel vindt u op Veilige voedselverwerking en -bereiding.
bederfelijk ˈper-i-shə-bəl. ˈpe-ri- Synoniemen van bederfelijk. : vatbaar voor bederf : vatbaar voor bederf of verval. bederfelijke producten zoals fruit, groenten, boter en eieren.
Bederfelijkheid is de kwaliteit van een voedingsmiddel, drank of ander product waardoor het snel bederft of bederft . Het is noodzakelijk dat bederfelijke voedingsmiddelen vers zijn om veilig te zijn voor menselijke consumptie.
Definities die `bederfelijk` bevatten:
Verkeerd = 1) Abuis 2) Abusief 3) Abusievelijk 4) Achterstevoren 5) Afwijkend 6) Averechts 7) bederfelijk 8) Bedorven 9) Bescheten 10) Ernaast 11) Faliekant 12) Fout 13) Foutief 14) Gewiekst 15) In de war 16) Krom 17) Kwaad 18) Met fout...
Bederfelijke voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, gevogelte, vis, zuivel en zelfs gekookte restjes. Niet-bederfelijke voedingsmiddelen zijn onder andere pindakaas, rijst, ingeblikt fruit en groenten, crackers en pastasaus uit potten .
Veel voedingsmiddelen en dranken, zoals melk, sappen en plantaardige alternatieven , zijn echter zeer bederfelijk en hebben een kortere houdbaarheidsdatum dan andere soorten voedingsmiddelen.
Uien zijn ook een wortelgroente die, als ze goed worden bewaard, een maand tot zes weken houdbaar is.