Verse groenten en vers vlees in de koelkast en producten als kruiden en brood op een droge plaats. Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Schimmel kan doordringen en groeien in het zachte vruchtvlees van fruit, waar u het niet kunt zien. Het eten van beschimmeld voedsel kan allergische reacties veroorzaken, evenals ademhalingsproblemen. Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg .
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Ja, schimmels kunnen gedijen in zuurrijke voedingsmiddelen zoals jam, gelei, augurken, fruit en tomaten. Maar deze microscopische schimmels worden gemakkelijk vernietigd door zuurrijke voedingsmiddelen te verhitten bij een temperatuur van 212 °F in een kokendwaterconserven gedurende de aanbevolen tijdsduur .
"Schimmel verspreidt zich moeilijk door dichtere oppervlakken, dus je kunt er redelijk zeker van zijn dat je in deze situatie geen schimmelsporen binnenkrijgt," benadrukt Poon. In deze gevallen kun je het beschimmelde deel er meestal afsnijden en de rest van het eten opeten. " Als je twijfelt, gooi het dan weg ," adviseert Poon.
Een expert op het gebied van voedselveiligheid zei dat je schimmel van stevig fruit en marmelade kunt verwijderen. Ze zei dat je zachte kazen, yoghurt en pastasaus moet vermijden als ze beschimmeld zijn .
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Kaas schimmel wegsnijden
Bij harde kazen kan je het beschimmelde deel dus gewoon weg snijden en de rest opeten. Snijd wel ruim om de schimmel heen, het Voedingscentrum adviseert om ongeveer 1 centimeter om de schimmelplek heen te snijden.
De groei van schimmels in de wond kan een acute ontstekingsreactie veroorzaken met mogelijke abcesvorming, weefselzwelling en uiteindelijk necrose die vaak leidt tot de vorming van zwarte korsten [42, 47]. Als het necrotische weefsel afvalt, ontstaan er grote zweren.
Voedsel dat beschimmeld is, kan ook onzichtbare bacteriën bevatten die samen met de schimmel groeien. Ja, sommige schimmels veroorzaken allergische reacties en ademhalingsproblemen. En een paar schimmels produceren onder de juiste omstandigheden "mycotoxinen", giftige stoffen die je ziek kunnen maken .
"Het zit niet echt op het fruit, dus dat lijkt niet zo schadelijk te zijn omdat je de schimmel niet eet," zegt Dr. Craggs-Dino. Als bananen niet lekker ruiken of er schimmel op de steel zit (wat makkelijker in het fruit kan doordringen), kun je ze het beste weggooien.
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
Zacht fruit en groenten
Hoewel schimmel veilig kan worden verwijderd van hard fruit en groenten, is deze tactiek helaas niet van toepassing op de zachte versies, vanwege het hoge vochtgehalte van het voedsel. Voorbeelden hiervan zijn perziken en tomaten.
Over het algemeen zou kaas niet veel van uiterlijk moeten veranderen nadat je het hebt gekocht en in je koelkast hebt bewaard, zei Png. Wanneer je schimmel ziet groeien op kaas die er niet op zou moeten zitten, zoals mozzarella, cheddar of Zwitserse kaas, moet je het niet eten .
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Als iemand een grote hoeveelheid schimmel zou consumeren, zou hij of zij last kunnen krijgen van misselijkheid, indigestie, krampen en mogelijk diarree , zei Lee. Maar deze symptomen zijn niet per se slecht, legde ze uit. "Het is het beschermingsmechanisme van je lichaam dat in werking treedt en probeert de agent uit je lichaam te krijgen."
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
In andere gevallen, zoals bij harde kazen of stevige groenten en fruit, kan schimmel worden weggesneden, met een ruime marge eromheen. Zo weet u zeker dat alle schimmelsporen worden verwijderd en de rest van het voedsel veilig kan worden geconsumeerd .
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Nee, de schimmel bovenop een pastapot is niet veilig om te eten . Het kan aflatoxine produceren, wat dodelijk kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.