Cacaoboter wordt gemengd met melk en suiker om witte chocolade te maken. Om de smaak te verfijnen, kan bijvoorbeeld vanille-aroma worden toegevoegd. Wanneer de ingrediënten goed gemengd zijn, wordt het mengsel verwarmd en moet het lange tijd worden geroerd.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter dat wordt gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboter wordt tijdens het proces vermengd met melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suiker en eventuele aroma's (zoals vanillearoma).
Kun je wit uitgeslagen chocola nog eten? Je chocola ziet er met zo'n witte waas misschien niet meer zo smakelijk uit, maar de chocolade kun je gewoon nog prima opeten. Je chocola is niet bedorven, de kwaliteit is alleen achteruit gegaan doordat de kristallen beschadigd zijn geraakt.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, wat oorspronkelijk afkomstig is van de cacaoboon. Tijdens het productieproces wordt de boter vermengd met suiker, melkproducten en eventueel aroma's. Witte chocolade moet volgens de EU tenminste 20% cacaoboter bevatten, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter die afkomstig is van de cacaoboon, waar alle chocolade van wordt gemaakt. Witte chocolade is heerlijk romig en daarom past het perfect bij ijs.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Je kunt de witte waas het beste voorkomen door je chocoladevoorraadje te bewaren bij een temperatuur rond de 18 °C, want bij een hogere of lagere temperatuur verplaatsen de cacaoboter en de suiker zich sneller naar het oppervlak. Of de hele mikmak meteen opeten natuurlijk.
Pure chocola gaat het minst snel achteruit, witte het snelst, melk er tussenin: hoe meer cacao en hoe minder vet, hoe houdbaarder. Ranzigheid is er zelden. Oud wordende chocola krijgt eerder een brokkelige structuur of een minder lekkere geur en smaak. Bovenal gaat die er minder lekker uitzien.
Hoewel je chocolade met suiker- of vetrijp nog gewoon kunt eten, gaat het wel ten koste van de kwaliteit. De structuur van de chocolade verandert, waardoor de smaak achteruit gaat en de chocolade wat korrelig aan voelt. Het is dus belangrijk om chocolade op de juiste manier te bewaren.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder. Waardoor witte chocolade volgens kenners geen echte chocolade is.
Om je witte chocolade te kunnen kleuren heb je een voedingskleurstof nodig. Deze kun je het beste kopen bij een bakkersspeciaalzaak en dient op basis van poeder of olie te zijn. Een kleurstof op basis van water maakt van je gesmolten chocolade een korrelige puinhoop.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade.
Chocolade
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Witte chocolade 28 % (cacaoboter, suiker, magere MELKPOEDER, BOTERCONCENTRAAT, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; aroma's), suiker, palmolie, TARWEMEEL, magere MELKPOEDER, MELKPOEDER, gemalen HAZELNOTEN 5%, WEIPOEDER , TARWEZETMEEL, magere cacao 0,4%, zonnebloemolie, MELKEIWITTEN, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; ...
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
Chocolade is rijk aan polyfenolen. Dit is een antioxidant dat ontstekingen remt, de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt en beschermt tegen vrije radicalen; Chocolade werkt bloeddrukverlagend; Cacaobonen bevatten flavonoïden.