Daarnaast is het ook mogelijk om de eieren te bereiden in een Airfryer. Stel het apparaat dan in op 150 graden en kook de eieren in 9 minuten zacht. Heb je liever een hardgekookt eitje? Stel de tijd dan in op 14 minuten.
Leg de eieren in een enkele laag op de natte handdoek. Bedek de pan en verwarm op middelhoog vuur tot er stoom onder het deksel vandaan begint te komen, ongeveer 3 minuten. Draai het deksel om de dampafdichting te activeren en verlaag het vuur onmiddellijk naar laag.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Doe koude eieren in een kom met warm water; dit voorkomt dat ze barsten als ze gekookt worden. Vul een magnetronbestendige kom met gezouten water. Magnetron op hoog tot het kookt, 1 tot 1 1/2 minuut .
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Kluts voor het bereiden het eiwit en eigeel door elkaar en verhit de pan met een beetje boter of olie. Voeg het ei toe aan de pan, en breng op smaak met zout, peper en eventueel extra kruiden. Vuur zacht en dan goed maar zachtjes roeren; dit gaat handig met een siliconen spatel.
Een eitje koken in de magnetron? Het kan, maar is niet de meest gemakkelijke manier om te komen tot een goede garing van het ei. In de magnetron kun je naast wel gemakkelijk een gepocheerd ei maken. Ook kun je een roerei of een gebakken eitje maken.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Gebruik ongecoate papieren borden .
Door een wegwerpbord als basis te gebruiken, kreeg het ei een beetje een plasticachtige smaak. Ik zou aanraden om te kiezen voor papieren borden die niet bedekt zijn met plastic, of om gezouten boter of olijfolie te gebruiken om de smaak te maskeren.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Een Quooker maakt u leven een stuk makkelijker. Als u wakker wordt snel even een eitje koken.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Doe genoeg water in je waterkoker, zodat het ongeveer 1'' boven je eieren staat. Houd je deksel open en zet je waterkoker aan. Doe je deksel dicht als het kookt en zet je waterkoker uit. Laat je eieren 10-12 minuten in de waterkoker zitten.
Een zachtgekookt ei wordt korter gekookt, meestal 4-6 minuten, zodat de dooier zacht blijft terwijl het wit slechts gedeeltelijk is gestold. Een hardgekookt ei wordt langer gekookt, meestal 10-12 minuten , zodat zowel de dooier als het wit volledig gaar en vast zijn.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Je kunt de eieren in een muffinvorm doen, zonder water, en in de oven zetten . Je kunt de instructies daarvoor online vinden. Je kunt de eieren en het water ook in een glazen kom doen en de kom in de magnetron zetten, op hoog gedurende 3 minuten. Eieren kunnen op 37°C worden gekookt.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Kook je op inductie: tel hier dan 1 minuut bij op. Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.