De smaak van een rijpe kiwi is fris-zoet en past daardoor goed bij veel verschillende andere ingrediënten. Daarnaast maakt het een gerecht gelijk een tikje tropischer en minder zwaar. Combineer kiwi's met ander fruit, zoals mango, banaan of aardbeien, maar ook met room, yoghurt en (witte) chocolade.
Verfrissend en vol smaak, smaakt heerlijk in combinatie met ander fruit, zoals aardbeien, limoenen en bananen. Een fantastische paletreiniger, we voegen hem ook graag toe aan sorbets of ijsjes: een heerlijk licht kiwidessert om het einde van de maaltijd op te fleuren.
Uitlepelen. De meest voorkomende manier van een kiwi eten is deze: de kiwi doormidden snijden, en het vruchtvlees er vervolgens uitscheppen. Handig, want je hebt geen bakje nodig, je eet de kiwi zo uit z'n schilletje.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Met kiwi's natuurlijk! Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Kiwi's bevatten namelijk naast vitaminen en mineralen oók carotenoïden, polyfenolen en voedingsvezels - stofjes uit voeding die het immuunsysteem sterk houden. Er zit qua voedingswaarde geen verschil tussen groene of gele kiwi's. Eet dus vooral de versie die jij het lekkerste vindt!
Van actinidine, een enzym dat van nature in groene kiwi's voorkomt, is wetenschappelijk bewezen dat het uw lichaam helpt voedsel af te breken en de spijsvertering te bevorderen. Dat is goed nieuws voor degenen onder ons die last hebben van verstopping.
Wanneer in het seizoen
Kiwi's zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot december worden ze aangevoerd uit Nieuw-Zeeland en van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland en Italië. Daarna tot en met mei komen ze uit Chili.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
De smaak van een rijpe kiwi is fris-zoet en past daardoor goed bij veel verschillende andere ingrediënten. Daarnaast maakt het een gerecht gelijk een tikje tropischer en minder zwaar. Combineer kiwi's met ander fruit, zoals mango, banaan of aardbeien, maar ook met room, yoghurt en (witte) chocolade.
Om toch rijpe vruchten te krijgen worden de kiwi's zo laat mogelijk geplukt (zo vlak mogelijk voor het moment dat de nachtvorsten in oktober/november invallen) en vervolgens samen met bijvoorbeeld rijpe appels of bananen op een schaal gelegd en in een (plastic) zak verpakt.
Je kunt prima kiwi eten als je gewicht wilt verliezen. Kiwi's bevatten namelijk weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. De vezels in een kiwi verlagen je eetlust en versnellen je stofwisseling (door de aanmaak van het hormoon ghreline te remmen).
Wie #eenlekkerestart van de dag wil, begint met een stuk fruit. Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C.
Kiwi's zitten vol vitaminen en mineralen, waardoor het een voedzaam tussendoortje is dat je op elk moment van de dag kunt eten.
De resultaten laten zien dat kiwi's maagpijn en indigestie verminderen. De groene kiwi helpt tegen buikpijn en ongemak, de gouden kiwi alleen bij 3 stuks of meer. Tegen een opgeblazen gevoel lijkt de groene kiwi ook weer in het voordeel.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.