Zuur maskeert: een andere manier om zout te neutraliseren of beter te maskeren is om er een zuur aan toe te voegen. De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen.
Leid de aandacht van de zoute smaak af met een zoete of zure toets. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld suiker, azijn of citroensap. Is je soep niet al te zout? Dan kan een zoete groente als zoete aardappel, maïs of wortel ook al wonderen doen.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken.
Het toevoegen van zure ingrediënten zoals citroensap, azijn of een kleine hoeveelheid tomatensaus kan helpen de zoutheid tegen te gaan door een contrasterende smaak te bieden. Het toevoegen van zetmeelrijke ingrediënten zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen kan een deel van het overtollige zout absorberen.
Het toevoegen van een product dat rijk is aan zetmeel kan helpen de zoute smaak tegen te gaan. Het zetmeel absorbeert het zout waardoor je gerecht een betere smaakbalans heeft. Voorbeelden van zetmeelrijke producten zijn aardappelen, pasta, noedels en rijst.
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs.
Als je merkt dat je veel dorst hebt, dan heb je waarschijnlijk te veel zout gegeten. Dat komt omdat zout vocht onttrekt aan je lichaam. Ook hier weer geldt: drink veel water. (Let wel even op: heb je vaak dorst, meld het dan even aan je dokter, dorst is bijvoorbeeld ook een symptoom van diabetes type 2.
Voeg rauwe of gebakken ui toe, zodat het overtollige zout wordt opgenomen .
Verdun de casserole door bouillon toe te voegen - de extra vloeistof zal het zout verdunnen, terwijl de bouillon een deel van de smaak zal behouden. Proef op dit punt. Voeg zuur toe (citrus, azijn, alcohol). Het toevoegen van slechts een paar ml extra vloeistof zal het zoutgehalte niet veel verlagen, maar op de een of andere manier zorgt zuur ervoor dat het eten minder zout smaakt.
Knijp wat citroensap of sinaasappelsap over je gerecht . De zure smaak voegt een nieuwe laag complexiteit toe aan de maaltijd en zou het zout moeten verzachten. Besprenkel met een milde azijn zoals allesreiniger, appelciderazijn of witte wijnazijn om het zout te maskeren met zuurheid door de smaakpapillen af te leiden.
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Warmte en direct zonlicht kunnen de kwaliteit van zout verminderen. Bewaar zout op een koele, donkere plaats. Bij voorkeur in een keukenkastje of voorraadkast. Dit voorkomt dat het zout zijn smaak verliest of vocht absorbeert.
De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van kanker in de mond of keelholte is alcohol- en tabaksgebruik. Met name het pruimen van tabak en het roken van een pijp (lipkanker) lijken het risico op tumoren te verhogen. Mensen die zowel tabak als alcohol gebruiken, lopen nog eens extra risico.
Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet u al snel 250 ml en dan zit u dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Kalium verhoogt de bloeddruk niet. Het helpt zelfs om het teveel aan natrium uit het lichaam te verwijderen. Zo heeft kalium een positief effect op de bloeddruk. Er zit veel kalium in verse groente en fruit, aardappelen, vlees, brood en melk.
Voeg een kleine hoeveelheid verse kruiden toe aan de soep en roer tot het goed gemengd is . Zure ingrediënten zoals citroensap, azijn of tomaten kunnen ook helpen om de zoutheid van de soep te verminderen. Voeg een kleine hoeveelheid zuur toe aan de soep en roer tot het goed gemengd is.
Om zout tegen te gaan, doe je een geschilde rauwe aardappel in de pan met kokende soep. De zetmeelrijke knol zal vloeistof en een deel van het overtollige zout absorberen . Je moet de aardappel eruit halen als hij volledig verzadigd is met extra zout, maar voordat hij volledig gaar is, ongeveer 30 minuten.
Voeg een zuur ingrediënt toe
Het zal het natriumgehalte van uw gerecht niet verlagen, maar het toevoegen van een zuur ingrediënt, zoals citroensap, azijn of zelfs een tomatenproduct, kan de zoutheid van een gerecht neutraliseren. Begin met een scheutje of een kneepje, roer goed om te mengen en proef het voordat u er meer aan toevoegt.
Spoel de rijst af onder koud water om het oppervlaktezout te verwijderen . Kook meer ongezouten rijst en meng het erdoor. Gebruik een aardappel om wat zout te absorberen en verwijder het vervolgens.
Hoe je water gebruikt om overgezouten vlees te repareren: Gekookt vlees, vis en andere eiwitten die te veel zout aan de buitenkant hebben door een rub of gewoon door te royaal zouten, kunnen ook worden gered met water. Spoel ze gewoon even snel af onder stromend water en dep ze droog met een papieren handdoek voordat je ze serveert .
Een andere manier om zout te neutraliseren of beter te maskeren is om er een zuur aan toe te voegen. De zure smaak van citroensap of azijn bijvoorbeeld zal de zoute smaak verbergen. Voeg het zuur wel beetje bij beetje toe want een te zuur gerecht is niet beter dan een te zout.
Bij personen met een normale bloeddruk werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2.300 mg natrium in 24 uur. Bij een consumptie van 200 gram drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.