Toepassingen van cacaopoeder In de bakwereld wordt cacaopoeder gebruikt om chocolade te maken of om baksel af te werken. Zo kun je bijvoorbeeld cacaopoeder gebruiken op warme of koude dranken, bij nagerechten met chocolade of als decoratie op een taart.
10-12 % Vet cacao poeder
Het resultaat is een poeder met een laag vetgehalte, meestal rond de 10-12%. Magere cacao poeder heeft een sterkere smaak dan de andere soorten en wordt vaak gebruikt in bakrecepten waar de smaak van chocolade belangrijk is.
Cacaopoeder is het fijngemalen bruine poeder dat wordt verkregen uit het gedeeltelijk of volledig ontvette deel van cacaomassa of de massa van gefermenteerde cacaobonen. Cacaopoeder wordt vaak gebruikt bij het bakken en voegt chocoladesmaak en een bruinachtige tot rode kleur toe . Commercieel is het verkrijgbaar als gewone, alkalische of Nederlandse cacao.
Cacaopoeder is de grondstof die gebruikt wordt om chocolade van te maken en bevat van nature veel voedingsstoffen zoals magnesium en ijzer. In tegenstelling tot chocolade, waar vaak veel suikers, melk, vet en smaakstoffen aan worden toegevoegd.
Cacaopoeder werkt ontzettend goed in taart, koekjes en gebak om er een lekkere chocoladesmaak aan te geven. Voeg je cacaopoeder toe aan een basisrecept, zoals een bananencake of muffins, bedenk dan dat het resultaat bitterder zal worden en het cacaopoeder vocht opneemt.
Van de cacaoboon tot de cacaoboter en het cacaopoeder
Na het plukken worden de bonen gefermenteerd en vervolgens gedroogd. Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt voor het maken van chocolade.
Soms denken mensen dat het hetzelfde is, maar niets is minder waar. Wat is nu echt het verschil tussen cacao en chocolade? Cacao verwijst naar het pure, onbewerkte ingrediënt dat wordt verkregen uit cacaobonen. Chocolade daarentegen is het eindproduct dat wordt gemaakt van cacao, suiker, melk en andere toevoegingen.
Voeg het toe aan je favoriete cake-, brownie- of koekjesrecepten voor een sterke chocoladesmaak. De smaak van het poeder maakt je gebakken goederen ongelooflijk chocoladeachtig. Of je nu vochtige chocoladecakes, kleverige brownies of chewy cookies maakt, het gebruik van herleefde cacaopoeder garandeert verbluffende resultaten.
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate.
Als een cake- of koekjesrecept alleen om baking soda vraagt, wordt er waarschijnlijk zure natuurlijke cacao gebruikt. Als er alleen bakpoeder wordt gebruikt, wordt er waarschijnlijk om Dutch process cacao gevraagd . Als een recept om zowel bakpoeder als baking soda vraagt, moet je het recept volgen om de juiste balans tussen zuur en alkali te krijgen.
"Als het op bakken aankomt, geef ik de voorkeur aan Dutch process cacaopoeder ", zegt voormalig BA food editor Claire Saffitz. "Het alkaliserende proces maakt de kleur donkerder en verdiept doorgaans de smaak." Dutch process cacaopoeder produceert gebakken producten die intenser naar chocolade smaken.
Cacao: Een cacaohoeveelheid van ongeveer 10% van het meelgewicht is een goed beginpunt. Meer dan dat en ik zou meetbare aanpassingen aan de hydratatie moeten maken. Ook zou de pH van cacaopoeder de gistactiviteit kunnen beïnvloeden.
Zwarte cacaopoeder is gewoon een cacaopoeder dat zwaar is gedutched of gealkaliseerd . Zwarte cacaopoeder heeft een zachtere, niet-bittere smaak en wij denken dat het eigenlijk veel minder naar chocolade smaakt dan de meer gangbare natuurlijke of gedutched cacaopoeders.
Wij raden aan om cacaopoeder van een kwaliteitschocolademaker te gebruiken en er zijn er verschillende. Green & Black's is in veel landen verkrijgbaar en Valrhona is ook wijdverspreid. In de VS is Ghiradelli een ander goed merk (soms wordt dit verkocht als "bakcacao").
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen.
Chocolade en pindakaas zijn een andere klassieke combinatie. En je kunt je traditionele toast of PB&J naar een hoger niveau tillen met een klein schepje cacaopoeder. Meng het met de pindakaas en smeer het zoals gewoonlijk.
Cacaopoeder wordt gemaakt van de cacaobonen die groeien in de vruchten van de cacaoboom. Door de wijze waarop “normale” cacao wordt verwerkt in fabrieken, gaan er veel gezonde voedingstoffen verloren. Daarom wordt rauwe cacao wel beschouwd als een superfood en normale cacao niet.
Na het plukken van de bonen vindt er een vergisting plaats en daarna worden ze gedroogd. Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt om chocolade van te maken. Afhankelijk van de chocolade die jij gaat maken gebruik je cacaopoeder of cacaoboter.
Voedingsverschillen:
Cacaopoeder bevat weinig calorieën, veel vezels en bevat nuttige stoffen zoals flavonoïden. Chocolade, met name de zoetere varianten, bevat vaak meer calorieën, suiker en vet . Kiezen voor pure chocolade met een hoger cacaogehalte biedt enkele nutritionele voordelen.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Afgezien daarvan kunnen cacao en cacao, vooral in poedervorm, redelijk uitwisselbaar worden gebruikt . U zult misschien merken dat rauwe cacaopoeder een rijkere, meer chocoladeachtige en iets bitterdere smaak heeft, terwijl bewerkte cacaopoeder iets zoeter kan zijn.