Het lichaam geeft de voorkeur aan lichte voeding en puur water of thee na het drinken van rauwe cacao.
Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Voor een geslaagde combinatie van chocolade en wijn moet rekening worden gehouden met het cacaogehalte van de chocolade . Hoe hoger de temperatuur, hoe meer tannine de chocolade bevat. U kunt dan kiezen voor een stevige rode wijn of een rijke en zijdezachte wijn. Dit laatste benadrukt de complexiteit van de chocolade .
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Voedingstekorten veroorzaken chocoladetrek
Volgens experts ervaar je chocoladecravings wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Bijvoorbeeld, wanneer je lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals magnesium, dan stuurt het hunkering naar chocolade aan zodat je verzadigd raakt en de behoefte kunt aanvullen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Hoewel een paar sterke dranken buiten deze categorieën vallen, wordt algemeen aanvaard dat de zes soorten gedistilleerde dranken zijn: brandewijn, gin, rum, tequila, wodka en whisky . Elk type combineert bijzonder goed met chocolade, maar de combinaties zijn afhankelijk van de betreffende blend.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Wanneer de chocoladetrek op de loer ligt, kan deze worden gestild met een andere zoete lekkernij. En er is geen betere keuze dan vers fruit . In tegenstelling tot de meeste chocoladelekkernijen, bevatten vruchten zoals druiven, aardbeien, bosbessen, bananen, sinaasappels, grapefruit en meloen weinig vet en calorieën.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Amandelen, hazelnoten, pinda's, walnoten, pistachenoten en pecannoten worden vaak gecombineerd met chocolade, hetzij als hele noten, gehakt of als notenpasta. Karamel: De combinatie van chocolade en karamel is een klassieke favoriet. De zoete en boterachtige smaak van karamel past goed bij de rijkdom van chocolade.
Chocolade past perfect bij veel kruiden, zoals thee, vanille, zout, chili, azijn, munt ... de mogelijkheden zijn eindeloos! Wat kaas betreft, past melkchocolade met hazelnoten uit Piemonte perfect bij rijpe en smaakvolle kazen.
Voorbeelden van combinaties van thee en chocolade
Darjeeling is een frisse, fruitige zwarte thee en kan goed bij pure chocolade met bloemige tonen. Matcha thee is Japanse groene poederthee, die bitterzoet smaakt en prima past bij witte chocolade. Earl Grey en Rooibos houden van frisse, fruitige pure chocolade.
Donkere chocolade combineert ook goed met American Oak whisky's , die vaak uitgesproken tonen van zoete vanille en kokosnoot hebben. Als u melkchocolade eet, overweeg dan om het te combineren met Zinfandel, Merlot, een Griekse versterkte wijn, Mezcal of rum.
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo'n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is.
Fruitlikeuren zoals Cointreau, Cherry Heering en Chambord, of nootachtige likeuren zoals Frangelico, Amaretto of Nocello (walnotenlikeur) passen goed bij chocolade, vooral de bittere varianten zonder concurrerende fruitsmaken.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Te veel chocolade eten geeft waarschijnlijk wel een lastig gevoel op de maag, maar dat kan niet verward worden met de lever. Je mag dus gerust een stukje chocolade eten, zelfs als je al een leverprobleem hebt.