Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
Dit betekent dat nee, je hoeft bevroren fruit en groenten niet te wassen voordat je ze gebruikt . "Je moet ze niet wassen tenzij de verpakking je dat rechtstreeks instrueert," zegt Brekke - een sentiment dat wordt herhaald door Meredith Carothers, specialist in voedselveiligheid voor de USDA's Food Safety and Inspection Service in Washington DC
Als je het fruit eet wanneer het nog niet helemaal ontdooit is, heeft het nog een lekkere 'bite'. Verwerk het fruit. Denk hierbij aan smoothies, in gebak of als jam/vruchtensaus. Bevroren fruit is heerlijk in smoothies omdat het je smoothie lekker koud maakt en een soort milkshake achtige consistentie geeft.
Maar omwille van bederf en kwaliteitsverlies wordt dit voor de onderzochte groenten en fruit niet aangeraden. Bij je keuze tussen verse of diepvriesgroenten en fruit hoef je je dus geen zorgen te maken over het vitaminegehalte. Ze kunnen beide in een gezond voedingspatroon.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Bevroren fruit en bessen zijn veilig om rauw, gekookt of zelfs uit de zak te consumeren . Bevroren groenten moeten echter altijd worden gekookt voor consumptie om het risico op voedselgerelateerde ziekten te minimaliseren. Gelukkig voor ons zijn er verschillende manieren om bevroren groenten net zo lekker te maken als verse.
Laten we het maar gewoon zeggen: fruit is het snoepgoed van de natuur. En het goede nieuws is dat fruit zijn voedingsstoffen niet verliest als het wordt ingevroren, en dat lost het probleem van te snel bederven op. Snacken kan onze intenties om goed te eten gemakkelijk in de war schoppen als we doorgaan met het snacken van de verkeerde dingen. Bevroren fruit is een perfecte snack.
Het is zo makkelijk om yoghurt en bevroren fruit te combineren tot een heerlijke zelfgemaakte bevroren yoghurt, die je als tussendoortje of dessert kunt eten.
Volgens het National Pesticide Information Center verlaagt het schoonmaken van fruit en groenten voor consumptie de hoeveelheid pesticiden, maar er is “ geen enkele methode om producten te wassen die 100% effectief is voor het verwijderen van alle pesticideresten ”.
Het eten van ongewassen diepvriesproducten is over het algemeen veilig
Bij een test van 300 monsters van acht verschillende soorten diepvriesproducten ontdekte de non-profitorganisatie Consumer Reports geen schadelijke bacteriën in de producten.
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Het wassen van fruit en groente is belangrijk omdat het overtollig vuil en bacteriën verwijdert. Hoewel de meeste bevroren fruit en groente worden gewassen voor het verpakken, is het nog steeds belangrijk om ze te wassen voor gebruik . Spoel bevroren of ontdooid fruit gewoon af in een vergiet onder koud water en geniet ervan.
Als u het fruit gebruikt om te bakken of een smoothie, gebruik het dan gewoon bevroren. Onze bessen zijn ook veilig om bevroren uit de verpakking te eten , een geweldige gezonde snack voor kinderen op een warme zomerdag! Voor andere toepassingen - garnering, salades, ijscoupes, yoghurt, ontbijtgranen etc. wilt u het fruit eerst ontdooien.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Gebruik in gebakken goederen zoals cobblers, fruitcrisps of brood. Meng met yoghurt. Voeg toe aan gewone magere yoghurt. vetvrij ijs of sorbet .
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Zijn een waardevolle manier om voedingsstoffen buiten het seizoen binnen te krijgen. Het invriezen van verse producten, wanneer ze in het seizoen zijn, is een waardevolle manier om voedingsstoffen zoals vitamine C binnen te krijgen tijdens de wintermaanden. Onderzoeken suggereren dat mensen die bevroren producten in hun dieet opnemen, over het algemeen meer fruit en groenten eten .
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen, enzymen genaamd, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groente veroorzaken .
Fruit eten tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat jij en je baby gezond blijven en klaar zijn om de wereld aan te kunnen. Vers, bevroren en ingeblikt fruit zijn allemaal goede opties . Zorg er alleen voor dat er geen suiker is toegevoegd aan ingeblikte of bevroren varianten.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Eén portie uit de fruitgroep staat gelijk aan 1 kopje vers fruit, 1 kopje bevroren fruit, 1 kopje 100% vruchtensap of 1/2 kopje gedroogd fruit. Streef daarom naar ongeveer 2 kopjes vers of bevroren fruit per dag of 1 kopje gedroogd fruit per dag.
Leg druiven een paar uur in de vriezer en je hebt een natuurlijke, verfrissende ijskoude traktatie. Druiven bieden zoetheid, smaak, antioxidanten en vitaminen. Hun hoge watergehalte houdt je gehydrateerd, waardoor ze een tandvriendelijke keuze zijn .