Zolang je met vaste regelmaat poept en je geen klachten hebt is dit geen reden tot bezorgdheid. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan kan er sprake zijn van verstopping.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
De frequentie van je ontlasting zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag naar het toilet voor ontlasting? Dan hebt je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.
Als je regelmatig meer dan 3 keer per dag poept, is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Er zijn veel verschillende factoren die onze stoelgang beïnvloeden, waaronder ons dieet, en er bestaat niet zo iets als een optimale frequentie: ieders stoelgang is nu eenmaal anders.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Dit heeft vaak te maken met de zogenoemde gastrocolic reflex: als je gaat eten, gaat vooral de dikke darm extra bewegen om ruimte te maken voor het nieuwevoedsel. Dit wordt getriggerd doordat je maag wordt opgerekt wanneer er nieuw eten inkomt.
Een overactieve blaas zal meestal eerst door de huisarts behandeld worden. Bijvoorbeeld met blaastraining of medicijnen. Mocht daarmee onvoldoende resultaat worden behaald, dan zal de huisarts u doorverwijzen naar een uroloog bij een ziekenhuis of een kliniek.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Het fijne gevoel tijdens het poepen wordt veroorzaakt doordat de stoelgang de nervus vagus stimuleert: een zenuw die uit de hersenen komt en naar de organen in de borstkas en buik gaat.
Een lintworm wordt vrijwel altijd opgemerkt doordat men kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft. Deze stukjes zijn afgebroken segmenten van de achterkant van de lintworm.
Door harde, dikke ontlasting kunnen er scheurtjes en kloofjes in de anus ontstaan. Dit kan een branderig gevoel geven. Na het ontlasten kan u nog steeds het gevoel hebben te moeten ontlasten. Dit kan veroorzaakt worden door aambeien die door te hard persen zijn ontstaan.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Je darmen zijn namelijk de hele nacht bezig geweest om alles wat je die dag ervoor opgegeten hebt te verwerken. In de ochtend wil je lichaam dit dan zo snel mogelijk kwijt. Veel mensen moeten dan ook vaak 's ochtends naar de wc.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand.
Regelmatige stoelgang
Hoe vaak je moet poepen, zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week naar het toilet, dan spreken we van verstopping.
De meeste drollen zinken nog maar net
Wat we allemaal bij elkaar poepen gedurende ons leven, kunnen we nu uitrekenen. Ruim 28.000 dagen maal 128 gram is ongeveer 3600 kilo. Dat is meer dan het gemiddelde gewicht van een Indische olifant (3350 kilo), en minder dan een doorsnee Afrikaanse olifant (4250 kilo).
Over het algemeen kun je zeggen dat je stoelgang gezond is als: Je ontlasting gemakkelijk naar buiten komt en geen pijn veroorzaakt. Er regelmaat zit in je ontlastingspatroon. Ga je minder dan 3 keer per week naar het toilet, dan heb je last van verstopping.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Van te veel vet eten komen natte 'vettige' winden, en ook die stinken. "Darmgassen zijn normaal en ruiken niet altijd. Maar wel als je spijsvertering niet helemaal op orde is of als je gevoelige darmen hebt", legt Meijer uit. En van dat laatste hebben veel mensen last.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Hoe herken ik het? Een tumor in je darm kan klachten geven. Bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies of loze aandrang kunnen met darmkanker te maken hebben. Daarnaast zijn er factoren die de kans op darmkanker vergroten.
een zwelling die opeens ontstaat, snel groeit en/of niet weggaat. pijn op de plaats van de tumor. een vol gevoel, darmklachten en/of een opgezette buik bij een tumor in de buik.