Hoe snijd je rauwe witlof voor een salade? Haal de buitenste bladeren van de stronk en spoel de rauwe witlof goed af. Snijd de onderkant van de witlof, halveer de stronk en verwijder de binnenste kern: die is wat bitterder dan de rest. Snijd de witlof vervolgens overdwars in reepjes.
Was de witlof en snijd de witlof in twee helften. Let erop dat je de stronk aan de onderkant er nog niet af snijdt. De stronk zorgt er namelijk voor dat de groente niet uit elkaar valt. Snijd de witlof nu in lang dunne repen of dunne plakjes.
Hoe bereid je witlof. Als het uiteinde gebarsten of verkleurd is, snijd het dan af en verwijder alle slappe buitenste bladeren . Afhankelijk van hoe je het wilt gebruiken, laat je het heel, scheid je de bladeren of snijd je ze in de lengte doormidden of in vieren. Bestrijk ze na het snijden met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Waar zit het bittere gedeelte van witlof? Het bittere gedeelte van witlof zit vooral in de kern en in de groene puntjes van de bladeren. Echter is de kern van witlof tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten en opeten.
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
Hoe eet je andijvie? Eet andijvie rauw of gekookt. Om rauwe Belgische andijvie te bereiden, trek je het blad bij de wortel uit tot het blad loslaat van de groente . Vanwege hun stevige textuur en bittere smaak vormen andijviebladeren de basis van salades.
Cichorei werkt het beste in samengestelde salades in plaats van gemengd met andere, zachtere bladeren. Rauwe cichoreibladeren zijn uitstekend om vers te eten, besprenkeld met een beetje vinaigrette, of roergebakken en geserveerd als groentebijgerecht . Hele kroppen cichorei kunnen gebakken, gepocheerd of gegrild worden.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Verwijder het hart van de witlof als je niet van een bittere smaak houdt. Wil je de witlof niet als geheel toevoegen aan je gerecht? Verwijder dan de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water. Snijd eerst de harde onderkant van de stronk en pel de blaadjes eraf als een bloem.
Om witlof schoon te maken, begin je met het verwijderen van losse, beschadigde of verkleurde bladeren. Snijd vervolgens het onderste deel van de stengel af voordat je de witlof gaat gebruiken. Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Was de witlof kort onder de kraan met koud water. Leg de witlof vervolgens plat neer en snij de stronk, ook wel bekend als het kontje, eraf. Nu dat het kontje van de witlof eraf is, kun je eenvoudig een voor een de witlof bladen los halen.
Witlof kan zowel rauw als gekookt gegeten worden . Als witlof rauw is, is het knapperig en bitter, waardoor het een geweldige toevoeging is aan salades.
Bereiding: Witlof kan op verschillende manieren worden gesneden: in de lengte gesneden, gehakt, in blokjes of in julienne gesneden . U kunt ook de bladeren eraf halen en ze gebruiken voor salades, decoratie of als canapéschelpen. Als u de basis bitter vindt, hol hem dan uit en verwijder hem voor het serveren.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Veel mensen vinden witlof te bitter en moeten het leren proeven. Witlof verliest echter een deel van zijn bitterheid wanneer het gestoofd wordt, vooral met een snufje suiker. Door de onderkant van de stam van witlof af te snijden, wordt de bitterheid ook minder .
“Rauw in een salade zijn witlof het lekkerst met een dressing van olijfolie en hazelnoot, appelazijn en pijnboompitten, die door een vleugje suiker, door de natuurlijke bitterheid te breken, zachter worden. Wanneer ze gekookt zijn, moeten ze in gezouten water worden geblancheerd en moet de kegelvormige hiel worden verwijderd om de bitterheid te verwijderen.
Overal waar je sla zou leggen, kun je andijviebladeren leggen! Ze zijn geweldig op broodjes of panini's … of in deze Corner Kick Pita Pocket. Turbocharged Stir-Fry. Verhoog eenvoudig de hoeveelheid vitaminen en mineralen door andijvie toe te voegen aan je favoriete roerbakgerecht.