Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg. Tips om veilig om te gaan met vlees. Door vers vlees en verse vis kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Schimmel kan gedijen op chocolade in warme, vochtige omstandigheden . Schimmelsporen zijn microscopisch kleine deeltjes in aarde, rottende planten en zelfs menselijk en dierlijk haar. Het is logisch dat schimmels en fungi zich ook ophopen in voedselproducten!
Rijst. Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Niet dat chips snel bederft. Maar het kan wel een beetje bite verliezen. Dus na die datum wordt zo'n zak chips niet meer verkocht.
Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum (THT) nog zeker twee maanden eetbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen zoals mayonaise en ketchup en broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag. De houdbaarheid van koffie gaat verder: koffie kan tot jaren na de houdbaarheidsdatum genuttigd worden!
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Stap 2: kijk ernaar. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven. Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Kan verlopen chocolade je ziek maken? Als de verlopen chocolade geen toevoegingen bevat, word je er niet ziek van. Verlopen chocolade heeft een zwakke smaak, maar is veilig om te consumeren, tenzij er schimmel op groeit, het een onaangename geur heeft of een onaangename smaak heeft .
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont. Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen .
Houdbaarheid van verschillende soorten eetwaren
Chocolade: Geïnfuseerde chocolade kan enkele maanden tot een jaar meegaan, vooral als u het op een koele, donkere plek bewaart . Chocolade kan gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen, waardoor er een witachtige laag kan ontstaan die bekend staat als "bloom", hoewel dit niet per se betekent dat het bedorven is.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.