Cafeïne, dat in cacao zit, verhoogt dopamine en vermindert slaperigheid door het blokkeren van de neurotransmitter adenosine. In cacao zit bovendien de stof theobromine. Deze stimulerende stof verhoogt dopamine en kan stress verminderen zoals opioïden dit doen. Cafeïne en theobromine zitten vooral in pure chocolade.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Misschien dat jouw trek in chocolade verklaart kan worden doordat je te lang niet gegeten hebt. Je hebt zin in een portie koolhydraten en chocolade bevat voldoende koolhydraten. Helaas zorgt chocolade maar even voor een verzadigd gevoel. Hierna zal je opnieuw trek krijgen.
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Witte chocolade en melkchocolade bevatten veel verzadigd vet en toegevoegde suikers. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention wordt overconsumptie van verzadigd vet en toegevoegde suikers geassocieerd met een hoog cholesterolgehalte en een hoger risico op hart- en vaatziekten .
Stress, verveling en zelfs nostalgie kunnen het verlangen naar comfortfoods zoals chocolademelk triggeren. Emotioneel eten is een veelvoorkomend fenomeen, aangezien mensen troost en tijdelijke verlichting zoeken van negatieve emoties.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Soms heb je ineens een ongelooflijke behoefte aan drop. Zin in suiker en zoetigheden wordt vaak veroorzaakt door een afname van chroom in ons lichaam, een mineraal dat belangrijk is bij de regeling van je bloedsuikerspiegel.
Voedingstekorten veroorzaken chocoladetrek
Volgens experts ervaar je chocoladecravings wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Bijvoorbeeld, wanneer je lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals magnesium, dan stuurt het hunkering naar chocolade aan zodat je verzadigd raakt en de behoefte kunt aanvullen.
Tekort of zoetekauw? Hunkering naar specifieke voedingsmiddelen kan een indicatie zijn van een tekort aan een micro- of macronutriënt. Met name een hunkering naar chocolade kan wijzen op een magnesiumtekort . Magnesium is een essentieel mineraal en is nodig voor meer dan 300 enzymreacties in het lichaam.
Zoek gezondere alternatieven: Vervang chocolade door gezondere opties, zoals vers fruit, yoghurt of ongezoet gedroogd fruit , om je zoetekauw te bevredigen. Drink water: Soms kan hunkering worden aangezien voor dorst. Water drinken kan je helpen om je vol te voelen en kan de behoefte om chocolade te eten verminderen.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
De meeste chocoladelekkernijen zijn ook suikerrijk, dus als je een reep chocolade wilt, is het misschien de suiker waar je echt naar op zoek bent. Je hebt weinig energie . Een middagdip kan ervoor zorgen dat je naar chocolade grijpt, zowel vanwege de suiker als de cafeïne.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Bij vrouwen lijkt het verlangen naar chocolade, volgens talrijke studies, samen te hangen met hormoonveranderingen (menstruatie, zwangerschap etc.). Vrouwen hebben ook last van een daling van serotonine in de week voor de menstruatie, wat leidt tot een daling van andere hormonen in hun systemen, wat op zijn beurt leidt tot een verlangen naar chocolade.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Ten eerste helpt geleidelijke vermindering van chocoladeconsumptie om ontwenningsverschijnselen te verzachten en intense hunkering te verminderen. Het vervangen van chocolade door gezondere alternatieven, zoals fruit of noten, bevredigt de hunkering naar zoet zonder de negatieve gezondheidseffecten die gepaard gaan met overmatige chocoladeconsumptie.
Stress, verdriet, verveling of zelfs geluk kunnen de behoefte aan specifiek voedsel aanwakkeren, waaronder milkshakes. Veel mensen grijpen naar comfortfoods als een manier om met hun emotionele staat om te gaan of deze te verbeteren.
Bovendien bevat chocolade kleine hoeveelheden cafeïne en theobromine, die een stimulerend effect kunnen hebben en kunnen bijdragen aan hunkering. Voedingstekorten: Sommige experts suggereren dat hunkering naar chocolade de manier van het lichaam zou kunnen zijn om een behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, te signaleren .
Chocolademelk smaakt zo lekker omdat het rijke, zachte cacaopoeder of chocoladesiroop toevoegt aan gewone melk . Dit prikkelt je smaakpapillen, vult een hongerige maag en zou je hersenen ook blij maken vanwege de aangename drinkervaring die je doet denken aan het eten van chocolade.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht , een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Calorieën zijn de fundamentele factor voor gewichtsverlies en moeten daarom in een NEGATIEVE ENERGIEBALANS (calorie TEKORT) zitten om af te vallen. Laten we eerlijk zijn, noch melkchocolade noch cacao is eigenlijk goed voor gewichtsverlies omdat ze zo veel calorieën bevatten.
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën per gewicht, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.