Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
Het belangrijkste om in gedachten te houden is dit: je kunt geen rauwe aardappelen invriezen. Dat komt omdat, net als veel groenten, aardappelen een hoog watergehalte hebben. Als ze zonder voorbereiding de vriezer ingaan, komen ze er als een zompige puinhoop uit.
Stevige komkommers zijn, buiten de diepvries, een week houdbaar. Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Nee. Het invriezen van rauw vlees zoals filet americain bij -12 °C voor minstens 2 dagen doodt de parasiet Toxoplasma gondii. Maar bacteriën zoals listeria of salmonella kunnen nog wel overleven en later eventueel uitgroeien tot aantallen waarvan je ziek kunt worden.
Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt. Zo vermijd je voedselverspilling. Ingevroren kan het 3 maanden bewaren. Vlees of vis kan je ook snel bakken en in de koelkast bewaren: daar blijft het 2 dagen goed.
Als het om voedsel gaat, kan schimmel op elk punt in de toeleveringsketen voorkomen, van oogst en opslag tot uw voorraadkast, koelkast en vriezer. Volgens Poon gedijt schimmel in vochtige omgevingen, dus het wordt vaak aangetroffen in fruit en brood dat is opgeslagen in warme, vochtige klimaten.
Ook een papieren broodzak kun je invriezen, hoewel het resultaat dan wel iets minder wordt.
Eenmaal in de vriezer, als de omstandigheden goed zijn, kunnen de sporen beginnen te groeien en zich verspreiden. Er zijn verschillende soorten schimmel die vaak in vriezers groeien. Een veelvoorkomend type is zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum), die bekend staat om zijn donkergroenzwarte kleur.