Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed. Pastasauzen komen bijvoorbeeld na al die tijd ongeschonden uit de diepvries.
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Je kan spaghettisaus erg lang, tot 2 jaar toe, bewaren. “Zolang de temperatuur van de diepvries lager is dan - 18 graden zit je goed.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Handig als je er later snel saus van wil maken. Of maak er meteen tomatensaus van en vries die in. De saus kan je tot 3 maanden in de diepvries laten zitten. In de koelkast kan je de saus nog 3 dagen bewaren.
Vaak is zelfgemaakte saus ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. In de koelkast is een zelfgemaakte saus vaak maar 1 á 2 dagen houdbaar. Bewaar zelfgemaakte saus altijd in een goed afsluitbare pot en zet het in de koelkast.
Soepen en sauzen kan je zo wel enkele dagen bewaren. Als je ze gaat invriezen leg dan bovenaan het oppervlak een beetjes plasticfolie, dit gaat er voor zorgen dat het geen smaakje van 'vriesbrand' krijgt. Sauzen die met boter of ei gebonden zijn schiften vaak nadat je ze in de koelkast of diepvriezer bewaard hebt.
Gekookte pasta invriezen, zoals spaghetti, fusilli of penne, gaat heel makkelijk en blijft zo lekker lang houdbaar.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood.
Check eerst of je saus in een waterdicht bakje of zakjezit. Leg dit vervolgens in een grote bak met koud water in de gootsteen. Zorg dat het steeds ondergedompeld blijft en dat het water goed koud blijft. Zo is je saus al in een halfuurtje ontdooid.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Je vraagt je misschien af hoe lang je gehakt in de vriezer kunt bewaren. In de meeste gevallen is de houdbaarheid van gehakt in de vriezer ongeveer één maand. Dat komt omdat dit gemalen vlees is. Als je een volledige stuk rundvlees invriest, blijft dit vaak zes maanden goed - mits je het luchtdicht verpakt natuurlijk.
Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen.
Er zijn gelukkig veel sauzen die het bevriezen en ontdooien prima doorstaan. Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed. Pastasauzen komen bijvoorbeeld na al die tijd ongeschonden uit de diepvries. Hoewel de lage temperatuur de binding van de saus wel kan beïnvloeden.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Een restje kaassaus kan je zonder probleem invriezen en later opnieuw gebruiken als saus. Het is helaas erg risicovol om de saus te gebruiken als basis voor kaaskroketten. De basis voor kroketten dient een flink stuk steviger te zijn dan de saus.
Kliekjes of maaltijdrestjes zoals gekookte rijst zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten.
Het is dus van belang om de producten te labelen met de datum waarop je ze ingevroren hebt, of wanneer het product dus niet meer goed is. Op de verpakkingen staat vaak aangegeven hoe lang je producten kan bewaren. Producten als pizza, friet en ijsjes kan je dus ongeveer 3 maanden bewaren.
Vlees dat al verwarmd werd, is minder lang houdbaar in de diepvries. Bereid gevogelte kan je bevroren vier tot zes maanden bewaren. Runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees blijven zelfs maar twee tot drie maanden goed in de diepvries.