Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Eet geen rauwe vis of rauwe schaal- en schelpdieren, zoals oesters en mosselen. Eet geen rauw vlees. Bak vlees door en door gaar. Was groente en fruit grondig onder stromend water.
Voor herstel en het ontgiften van de lever is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. Knoflook, groene thee en vette vis zijn enkele voedingsmiddelen die de functie van de lever ondersteunen. Voedsel met veel antioxidanten helpt ontstekingen af te remmen en heeft beschermende eigenschappen voor de lever.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Voedingsmiddelen met veel suiker, vet en zout leggen extra druk op de lever. Fastfood, verpakte voedingsmiddelen en bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel van deze elementen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Over het algemeen zou een uitgebalanceerd dieet dat goed is voor de lever een verscheidenheid aan fruit en groenten, zetmeelrijke koolhydraten (aardappel, rijst, brood en pasta) , melk/sojadranken, bonen en peulvruchten, vlees (vis en ei) en onverzadigde oliën moeten bevatten. Voedingsmiddelen met veel vezels zijn goed voor een optimale leverfunctie.
Koolhydraten zouden slechts ¼ van je bord moeten vullen. Koolhydraatinname zou afkomstig moeten zijn van complexe koolhydraatvoedingsmiddelen. o VERMIJD eenvoudige koolhydraten : ▪ Geraffineerde granen: witbrood, witte pasta, witte rijst, gebak, enz. Zoetstoffen en alles met toegevoegde suiker (koekjes, ijs, snoep, enz.)
Groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, kool en boerenkool bevatten glutathion, wat de toxinereinigende enzymen van de lever op gang brengt. Door ze te eten, wordt de productie van glucosinolaat in uw systeem verhoogd, wat helpt om kankerverwekkende stoffen en andere toxines weg te spoelen.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.
Vermijd indien mogelijk
Alcohol: Alcohol kan een belangrijke oorzaak zijn van leververvetting en andere leverziekten. Toegevoegde suiker: Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen zoals snoep, koekjes, frisdranken en vruchtensappen . Een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt de hoeveelheid vetophoping in de lever. Gefrituurd voedsel: Deze bevatten veel vet en calorieën.
Komkommers zijn een geweldig voorbeeld van hoe de geschenken van de natuur dingen ten goede kunnen veranderen. Ze kunnen helpen bij het bestrijden van een vette lever , belangrijke voedingsstoffen leveren om de lever gezond te houden en u gehydrateerd houden. Als u een snack wilt die u afkoelt, denk dan eens na over hoe een knapperige komkommer uw lever en uw gezondheid in het algemeen kan helpen.
De meest effectieve behandeling van een vette lever is een verandering in levensstijl . Gewichtsverlies is nuttig. "Maar het gewichtsverlies moet behoorlijk significant zijn," zegt Loomba. Je moet ongeveer 7% van je lichaamsgewicht verliezen om NASH op te lossen.
Witte rijst en de ongeraffineerde vorm, bruine rijst, bevatten talloze verbindingen die gunstig zijn voor de gezondheid van de mens. Het zetmeelgehalte van rijst kan echter bijdragen aan obesitas, een belangrijke risicofactor voor niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).
Melk is goed voor de gezondheid van de lever, inclusief leververvetting . Wetenschappelijke studies ondersteunen de consumptie van melk, met name de vetarme varianten, om leververvetting te bestrijden. Met zijn rijke voedingswaarde biedt melk eiwitten, vitaminen en mineralen die de leverfunctie en regeneratie ondersteunen.
Volgens een Japans onderzoek kan paarse zoete aardappel – rijk aan het rode pigment anthocyaan – uw lever gezond houden . Anthocyanen dragen bij aan de kleur van bosbessen, veenbessen, aubergine, druiven en rode kool, en zouden antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben.
Ondersteunt je lever
Avocado bevat een bijzonder krachtige antioxidant: glutathion. Dit stofje helpt om vrije radicalen onschadelijk te maken. Ook je lever gebruikt glutathion bij ontgifting.
Een teveel aan geraffineerde suiker en siropen met een hoog fructosegehalte veroorzaakt een overschot (buildup) aan vet en dat kan leiden tot leverbeschadiging. Sommige studies tonen aan dat suiker even schadelijk kan zijn voor de lever als alcohol, zelfs al heb je geen overgewicht.
Zoete aardappelen zijn ook rijk aan vezels en vitamine C, andere reinigende en immuunversterkende voedingsstoffen die ervoor zorgen dat uw lever optimaal functioneert.