Aardappelen, pasta en rijst Wil je jouw gerecht juist niet verdunnen? Dan kun je net zoals bij pittig eten, de zoute smaak verminderen door ingrediënten met zetmeel toe te voegen, zoals brood, pasta, rijst of aardappelen. Zetmeel zorgt er namelijk voor dat het zout geabsorbeerd kan worden.
Smaak toevoegen: rijst koken in bouillon of kokosmelk
Andere manieren om smaak (of kleur!) toe te voegen zijn door de rijst te koken met kruiden als gember, citroengras of kaneel, door de rijst eerst even aan te bakken voor het koken of door inktvisinkt of saffraan toe te voegen aan het kookwater.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
Deze kruidige smaak lust iedereen en je rijst krijgt er echt een opkikker van! Wees niet bang dat het te pittig wordt, want de smaken van ui, knoflook, zout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, komijn, kardemom, geelwortel, kaneel, nootmuskaat, chili en kruidnagel zijn voor iedereen heel goed te doen.
Ook een goede tip: voeg wat citroenazijn of een scheutje suiker toe om korte metten te maken met de zoute smaak. Heb je pasta of rijst gemaakt? Serveer het dan met brood om het zout te absorberen.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Bij een mild natriumtekort heb je meer kans om te vallen door concentratiestoornissen. Daarnaast kunnen er klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gevoelloosheid en spierkrampen optreden. Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose).
Wil je voor een wat gezondere zoutvariant gaan, dan kies je volgens Geleijnse het beste voor kaliumhoudend zout of zout met extra jodium. Bij kaliumhoudend zout is een deel van het natrium vervangen door kalium, waardoor je bloeddruk minder snel omhoogschiet. Ook extra jodium in zout heeft gezondheidsvoordelen.
Mineraalzout, halvazout en dieetzout bevatten minder natrium dan gewoon zout, maar bevatten veel kalium. Deze zijn niet geschikt bij een kaliumbeperkt dieet en bij bepaalde medicatie die ervoor zorgt dat u kalium minder goed uitplast.
Zout kunnen we immers vaak redelijk eenvoudig vervangen door gezondere alternatieven, zoals kruiden, knoflook, gember, citrusvruchten, kruidenolie, een scheutje wijn of zelfs een paar druppels likeur.
“Kalimuchloride of potassium chloride is één vervanger, maar mensen kennen dat nog niet echt goed”, vertelt Sels. “Gewoon een ander kruid dan zout gebruiken is altijd een goed idee. Als je op een toast met platte kaas bijvoorbeeld normaal peper en zout doet, kan je gerust eens sumak proberen in de plaats.
“ Je kunt meer kruiden en specerijen gebruiken, en smaakmakers zoals citroensap en gearomatiseerde azijnen ,” zegt Smith. “Veel kruiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen, dus je dieet kan gezonder en zelfs lekkerder zijn.” Je kunt ook zoutvrije kruidenmengsels zoals Mrs. Dash® kopen in de supermarkt.
Roer er smakelijke sauzen door
Kook of verwarm eerst je favoriete rijstsoort en roer er dan je saus doorheen. Voorbeelden om te proberen: tomatensaus, pesto, tzatziki, sriracha, kaassaus en andere favorieten. Je kunt het ook proberen met dips zoals hummus, pico de gallo of guacamole.
Kleed het aan!
Maak de gekookte rijst af door er een klontje boter of een handjevol van je favoriete gehakte verse kruiden door te roeren . Gebruik kippen- of groentebouillon in plaats van water. Als de bouillon aan de zoute kant is, laat dan het zout weg.
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond's (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten).
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Rijst koken in bouillon is misschien wel de meest eenvoudige manier om het extra smaak mee te geven. De korrels nemen namelijk vocht op als je ze kookt. Door smaak toe te voegen aan het water zorg je er dus voor dat ze dat óók absorberen. Op deze manier kun je ook een lekkere risotto bereiden of paella maken.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Je voegt jouw keuze heel gemakkelijk toe tijdens het koken, net als bij de bouillon zal de Basmati de smaak opnemen. Kies bijvoorbeeld voor kurkuma als je pilav bereid. Of ga voor verse kruiden en voeg koriander toe bij een curry, of basilicum bij het koken van risottorijst.
Voeg een zuur ingrediënt toe
Het zal het natriumgehalte van uw gerecht niet verlagen, maar het toevoegen van een zuur ingrediënt, zoals citroensap, azijn of zelfs een tomatenproduct, kan de zoutheid van een gerecht neutraliseren. Begin met een scheutje of een kneepje, roer goed om te mengen en proef het voordat u er meer aan toevoegt.
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.